NIELSENOVO ISTRAŽIVANJE

Mladi obožavaju pametne telefone

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 21.02.2012 14:25
  • Objavljeno 21.02.2012 u 11:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mlađi plaćaju više za tehnologiju zato što ih zanima, bez obzira koliko zarađuju. Stariji će posegnuti za naprednim uređajima samo ako im prihodi to dozvoljavaju

Vlasnike pametnih telefona najvjerojatnije ćete naći u dobnoj skupini između 24 i 34 godine. No dobre ćete izglede imati i među onima starima između 55 i 64 godine, koji zarađuju više od sto tisuća dolara (oko 570 tisuća kuna) godišnje.

I nije neka novost to da su mlađi korisnici skloniji novoj tehnologiji pa stoga i radije kupuju pametne telefone od starijih. Ali kad se uzme u obzir i prihod, priča se mijenja. A to su napravili analitičari istraživačke tvrtke Nielsen, piše CNET

Za početak, otkrili su da je ukupna penetracija pametnih telefona na američkom tržištu krajem siječnja ove godine bila oko 48 posto.

Dvije trećine ispitanika starih između 24 i 34 godine posjeduje pametni telefon. Čak osam od njih deset nabavilo ga je u zadnja tri mjeseca.

No kad su uzeli u obzir i prihode, na površinu je isplivala još jedna skupina - potrošači između 55 i 64 godine starosti, s prihodima većim od 100 tisuća dolara. Oni posjeduju pametne telefone gotovo podjednako često kao i ispitanici stari između 35 i 44 godine koji zarađuju od 35 do 75 tisuća dolara godišnje (od 200 do 427 tisuća kuna).

Pametni telefoni nisu jeftini. Na američkom tržištu prosječno koštaju 199 dolara (oko 1130 kuna) s ugovorom na dvije godine i ostalim uvjetima. Ako ne uzimate ugovor, morate iskeširati od 599 do 699 dolara (od 3400 do 3900 kuna). Čak i za američke uvjete to je znatna investicija, bez obzira na dob.

Mlađe su generacije spremne platiti više za tehnologiju zato što ih zanima, bez obzira na prihode koje ostvaruju. Stariji će posegnuti za naprednim uređajima samo ako im prihodi to dozvoljavaju.

Nielsen je proveo istraživanje na više od 20 tisuća korisnika mobitela u Sjedinjenim Državama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi