TVRDI GARTNER

Migracija na Windows 10 bit će najbrža i najraširenija do sada

04.12.2015 u 07:51

Bionic
Reading

Do siječnja 2017. godine više od pola poslovnih klijenata u poduzećima će pokrenuti prijelaz na najnoviju generaciju Windows operativnog sustava. Windows 10 će, prema Gartnerovim prognozama, postati i najraširenijim OS-om, pored toga što se migracija korisnika sa starijih verzija Windows OS-a odvija brže no ikad

U nešto više od tri mjeseca na Windows 10 je zabilježio više od 120 milijuna instalacija, a zahvaljujući tome i nizu drugih faktora u Gartneru smatraju kako će ova verzija OS-a postići uspjeh poput onog kojeg su imali Windows XP i Windows 7.

Najznačajnija stavka u ovom rastu popularnosti je činjenica da je nadogradnja s Windows 7 i Windows 8.1 na 'desetku' besplatna. 'Zahvaljujući tome, deseci milijuna korisnika diljem svijeta će biti upoznati s novim Windowsima prije isteka 2015. godine (...) a implementacija Windows 10 OS-a u poduzećima je na znatno višoj razini od one koju je svojevremeno imao Windows 7', navode u Gartneru.


Još jedan od bitnih faktora za prijelaz na moderni OS Gartner vidi zbog isteka podrške za Windows 7 u siječnju 2020. godine, posebno zbog toga što je mnogo toga pisanog za to izdanje OS-a kompatibilno i s najmodernijim izdanjem. Upravo zbog kompatibilnosti sa starim računalima i softverom, analitičari krive i Windows 10 za slabiju prodaju računala ove godine.

No, analitička kuća Gartner predviđa i kako će do 2018. godine trećina prijenosnika imati zaslone osjetljive na dodir, što će Windows 10 učiniti još privlačnijim rješenjem.