NIJE SAMO DO BATERIJA

Microsoft želi mobitele koji će bez punjenja raditi tjedan dana

12.06.2014 u 06:55

Bionic
Reading

Nije tajna da svi, a posebno krajnji potrošači žele manje ograničeno korištenje svojih mobilnih uređaja. Baterije su ono što naizgled prvo predstavlja prepreku u slobodnijem korištenju, a u Microsoftu smatraju da stvari treba početi gledati iz više perspektiva. Jedna od njih je paralelna izmjena načina na koji rade operativni sustavi, uz korištenje postojećih baterijskih tehnologija

Ako kojim slučajem ne punite mobilni uređaj jednom dnevno - smatrajte se sretnikom (ili tek nekim kome uređaj uglavnom stoji u stand by režimu rada). Microsoftov istraživač Ranveer Chandra je na Digital Summitu kojeg organizira MIT Technology Review izjavio kako baterije jednostavno nisu pratile ostatak mobilnih tehnologija te da je vrijeme za izmjene.

'Gustoća energije koju mogu primiti baterije se tek udvostručila u proteklih 15 godina', rekao je Chandra. U međuvremenu je hardver postao brži, bolji, jači, a usprkos svim optimizacijama - stvari su uglavnom ostale loše po korisnike koji u velikim valovima sve više kupuju mobilni hardver svih vrsta.


Chandra i njegov istraživački tim rade na tome da mobilni uređaji koriste dvije manje baterije umjesto jedne velike, vodeći se mišlju da jedinstvena baterija jednostavno ne može biti optimizirana za više različitih načina korištenja uređaja. Jedna od njih bi bila optimizirana za učinkovito pružanje jače struje, npr. kada se korisnici igraju ili koriste vrlo zahtjevne aplikacije, dok bi druga pružala slabiju struju kada uređaj stoji u manje aktivnom stanju. U Microsoftu su tako prototipima dosegli povećanje trajanja baterije od 20 do 50 posto, a navodno da ima mjesta za još.

Drugi aspekt istraživanja je vezan za softver. Prototip poznat kao E-Loupe omogućava mobilnom operativnom sustavu da pronađe i uređuje aplikacije koje koriste mnogo energije čak i kada ih korisnik ne upotrebljava (aktivno). MIT Technology Review piše kako sustav može usporiti ili zaustaviti bilo koji pozadinski proces, kako bi omogućio maksimalno moguće trajanje baterije za korisnika.

Konačni cilj je izrada sustava unutar mobilnog uređaja koji bi na jednom punjenju izdržao do tjedan dana, što se za današnje uređaje čini nemogućim. Ipak, s obzirom na to da će se koristiti postojeće baterijske tehnologije i softver, šanse su da će ovakvi sustavi ugledati svjetlo dana prije čudesnih prototipa baterija, koje nikako da se pojave na masovnom tržištu.