NIKAD BOLJI

Microsoft ponovo ruši sve rekorde

24.01.2014 u 22:19

Bionic
Reading

Microsoft je sinoć objavio rekordne financijske rezultate za drugi poslovni kvartal 2013, koji je završio zaključno s 31. prosinca. Kompanija je ostvarila 6,56 milijardi dolara profita uz 24,52 milijarde u prihodima

U odnosu na isto razdoblje lani, prihodi su se povećali za 14 posto, a profit za 2,8 posto. Softverski div u tranziciji na više razina se po svemu sudeći dobro snalazi. Ovo je istovremeno i dobar period za odlazak čelne figure kompanije Stevea Ballmera, kojem se još uvijek nije pronašla zamjena. Transformacija kompanije u onu koja se bavi uređajima i uslugama ipak napreduje, čemu svjedoči činjenica da su upravo ti segmenti imali izvrsne rezultate u drugom poslovnom kvartalu.

Kompanija je s razlogom bila zadovoljna prodajom konzole Xbox One. Više od pola isporučenih konzola u ukupnom iznosu od 7,4 milijuna u kvartalu su činili upravo uređaji nove generacije. Prodaja tableta Surface se također poboljšala - i to s 400 milijuna dolara u prihodima tijekom prvog na 893 milijuna u drugom kvartalu.

Prodaja softvera i usluga vezanih za cloud sustave (Office 365, Azure...) udvostručila se u odnosu na prošlu godinu, a jedini pad (od tri posto) zabilježen je u prihodima Windows OEM, što kompanija pravda stanjem osobnih računala na potrošačkom tržištu.

Što se tiče mobilnog segmenta, koji se pokazao problematičnim za kompaniju, vrijedi tek reći kako će rezultati postati jasniji tijekom godine, nakon što se potpuno dovrši akvizicija Nokijinog mobilnog odjela. Više informacija je moguće pronaći u službenom priopćenju