RAT PREGLEDNIKA

Microsoft po konkurenciji: Chrome je loš za vašu bateriju

23.06.2016 u 07:04

Bionic
Reading

Hvaleći svog favorita u ratu web preglednika, u softverskom divu iz Redmonda tvrde kako koristeći Edge možete surfati 17 do 70 posto dulje nego s Chromeom, Firefoxom i Operom

Edge je novo izdanje web preglednika koje je Microsoft ponudio u paketu s Windowsima 10. Chrome je nedavno napokon s prvog mjesta po broju korisnika srušio Internet Explorer, Edgeovog prethodnika, pa su u Microsoftu pojačali napore kako bi vas uvjerili da je vrijeme za povratak na njihov uradak.

Tvrdnje kako Edge troši manje baterije od konkurencije Microsoft je potkrijepio rezultatima tri zasebna testa.

U prvom je mjeren utrošak energije web preglednika u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Drugi je uključivao njuškanje po podacima korisnika milijuna uređaja pogonjenih desetkom diljem svijeta (što su nazvali 'telemetrijom energije realnog svijeta'). Treći je popraćen timelapse videom četiri identična laptopa kako streamaju isti video na četiri različita web preglednika sve dok baterija ne ispusti dušu.


U laboratorijskom testu korišteni su Surface Books te Chrome, Edge, Firefox i Opera. Svaki uređaj obavio je iste zadaće, poput otvaranja web odredišta (Facebook, Google, YouTube, Amazon, Wikipedia i tome slično), listanja članaka i gledanja videa, otvaranja novih tabova za nove zadaće i tome slično.

Energetski najučinkovitijim pokazao se laptop s Windows 10, koji je ponudio 36 do 53 posto dulje trajanje baterije.

Telemetrijski podaci s uređaja s desetkom su, tvrde u Microsoftu, pokazali kako je Edge štedljiviji i u stvarnom radnom okruženju.

Početkom godine Microsoft je objavio kako su korisnici Edgea na njemu proveli 44,5 milijardi minuta samo u jednom mjesecu. Usprkos svim tim milijardama, Edge i dalje zauzima mali udio u statistikama korištenja web preglednika. Net Market Share pripisao mu je udio od 4,99 posto u svibnju ove godine, a Global Stats 2,54 posto tijekom ovog mjeseca.

Microsoft Edge Experiment: Battery Life