TEHNO SAVJET

Microsoft Office bez plaćanja? Evo kako

10.08.2017 u 13:49

Bionic
Reading

Tko god što rekao o Microsoftovom paketu programa Office jedno je sigurno - još uvijek predstavljaju zlatni standard. Alternative postoje, no i dalje su samo alternative. Međutim, Office košta mnogo, neovisno o tom uzima li se na pretplatu ili jednokratno. Mnogo toga ipak je moguće iskoristiti besplatno, a evo i kako

Ne zaboravite na Office Online

Microsoft možda ne želi sniziti cijenu Office paketa, no s druge strane pruža i mnogo toga besplatno. Office Online je primjerice web izdanje popularnih uredskih aplikacija koje danas uključuju sljedeće:

  • Word
  • Excel
  • PowerPoint
  • OneNote
  • Sway
  • Mail
  • People
  • Calendar
  • OneDrive
  • Docs.com

Naravno, sve spomenute web aplikacije su ograničenijeg karaktera od punokrvnih Office izdanja. Word tako nema kućice s tekstom, značajku WordArt, jednadžbe, izradu grafikona i više od toga. Excel proračunske tablice isto tako ne mogu koristiti makroe. 

No, stvari nisu toliko loše koliko zvuče. Moguće je otvoriti i uređivati bilo kakav Office dokument, a nedostupne su tek napredne značajke kojima bi se npr. radilo detaljno financijsko izvješće i slično. Ako se stvari usporedi s alternativama, rad u Officeu Online neće uništiti uređeni tekst ili tablice ni na koji način. 

Microsoft Office: Made for Achieving Autor: Microsoft

Office Mobile - za mobilne uređaje

Office Mobile je upravo ono što mu ime i sugerira, a pruža vrlo slično iskustvo spomenutom Officeu Online. Tu je slična (ograničena) funkcionalnost, što znači da je moguće brzo uređivati i pregledati dokumente, no istovremeno valja računati i s drugačijim pogledom na dokument zbog fizičke veličine zaslona. 

Kako piše MakeUseOf, uređivati tekstualni dokument u Wordu na Galaxyju S8 je koliko-toliko ok, no raditi u Excel tablicama je prava noćna mora. S druge strane, bilo kakvo iskustvo rada na tabletu je izvedeno vrlo, vrlo ugodno. E sad, tu postoji potencijalni problem. 

Microsoft značajke mobilnog Officea dodjeluje ovisno o uređaju. Tako primjerice na iPadu Pro i tabletima veće dijagonale valja kupiti pretplatu. Evo kako stvari stoje na pojedinim platformama: 

Android

Oni koji su zaglavili na Androidu 4.4 i starijim varijantama trebaju preuzeti Microsoft Office Mobile app. On je mogućnostima najograničeniji, no uspješno radi na ovako starim uređajima - krojen je za njih. 

Kad je riječ o modernim izdanjima Androida, korisnici bi trebali preuzeti pojedinačne aplikacije mobilnog Office paketa. Njih je moguće naći na Google Play Storeu, a izbor je klasičan - Word, Excel, PowerPoint, OneNote i dr.

iOS

Za razliku od izdanja za Android gdje postoji posebno izdanje aplikacije za stare uređaje, na Appleovoj mobilnoj platformi takvo što ne postoji - iako postoje razlike između izdanja za iPhone i iPad. Sve pripadajuće aplikacije dostupne su za pojedinačno preuzimanje

Probni period je solidan

Ako postoji potreba za svim značajkama koje pruža Office paket, moguće je besplatno isprobati sve mogućnosti Microsoft Office 365 servisa u periodu od mjesec dana. U sklopu toga probni korisnici će dobiti i terabajt spremišnog prostora na OneDriveu i sve ostalo što slijedi u tom. 

Kada istekne tih prvih mjesec dana, a još niste sigurni u to treba li vam stvar, iskoristite Office 365 ProPlus Trial, još jedno probno izdanje na 30 dana. 

Uglavnom - period od ukupno 60 dana više je no dovoljan da se potrošač odluči vrijedi li dati novce za Microsoftovu ponudu. 

Valja probati naći i hardver s Officeom

Računala i tableti s predinstaliranim Office paketom su rijetkost, posebno na europskim prostorima (u SAD-u je Microsoft mnogo utjecajniji i darežljiviji). Ipak, da se naći pokoje računalo koje će integrirati barem jednogodišnju pretplatu na Office 365, a valja upitati i prodavače računalne opreme mogu li u sklopu paketa s računalom ubaciti nešto takvo. 

Jasno, ovdje je glavni nedostatak to što se prilika može iskoristiti samo na (ograničenom) hardveru, pod uvjetom da potrošaču novi uređaj uopće i treba. 

Pitajte poslodavce i obrazovne ustanove

Mnoge tvrtke i obrazovne ustanove pružaju mogućnost licenciranja Office paketa na više korisnika. Stoga vrijedi tvrtku zaposlenja upitati i za takvu priliku (pravac u IT odjel!). 

Studenti možda imaju priliku iskoristiti obrazovni paket Microsofta, pod uvjetom da njihova obrazovna ustanova ima dogovoreno partnerstvo s njima. Stvari će ili biti potpuno besplatne, ili će koštati mnogo manje od uobičajenih paketa namijenjenih kućanstvima i poslovnim korisnicima.