MIJENJAJTE ANDROID ILI...

Microsoft isprašio Google na sudu u Njemačkoj

21.09.2012 u 10:07

Bionic
Reading

Ne izmijeni li značajno svoj operativni sustav Android, Google je suočen s dodatnim ograničenjima prodaje svojih proizvoda u Njemačkoj

Njemački sud presudio je kako nekoliko Motorolinih tableta i mobitela krši patentna prava na način na koji aplikacije obrađuju različite vrste podataka koje korisnici unose. Samsung, HTC i drugi proizvođači plaćaju licence na korištenje te tehnologije, no Motorola se opirala.

Ne izmijeni li značajno svoj operativni sustav Android, Google je suočen s dodatnim ograničenjima prodaje svojih proizvoda u Njemačkoj. Ta je zemlja ekonomski najjača članica Europske unije.

Naime, to je treća Microsoftova pobjeda na njemačkim sudovima protiv Googlea u zadnjih nekoliko mjeseci. A sud je ovog puta uzeo u obzir i prethodne presude. Microsoft je već najavio kako će zatražiti zabranu prodaje Motorolinih proizvoda te pozvao tu tvrtku da počne plaćati licence.

Iz Googlea su šturo priopćili kako čekaju pisanu presudu i razmatraju opcije koje imaju na raspolaganju, uključujući i žalbu.

U spornom patentu, piše BBC, navodi se kako su mobiteli premali za punu tipkovnicu, zbog čega je potrebno osmisliti nove načine kako korisnici mogu unijeti podatke. Opisuje korištenje tipkovnica sa slovima i brojkama na zaslonu, sučelja za pisanje rukom i crtanje te prepoznavanje glasa.

Potom opisuje softver koji bi povezivao mehanizme za unos podataka i aplikacije na uređajima, a koji bi prevodio podatkovne signale na jedinstven jezik koji aplikacije razumiju.

Prednost tog pristupa je u tome što razvojni programeri ne moraju pisati upute za svoje proizvode, što olakšava stvaranje novih programa.

Za razliku od tvrdnji u drugim tužbama vezanim uz intelektualna prava, u ovom slučaju sporna se tehnologija odnosi na ključni sastavni, a ne tek vizualni dio Androida. Zbog toga će Googleu biti teško naći rješenje kojim će zaobići problem i skinuti Microsoft s vrata.

Microsoft sad može zatražiti zabranu prodaje ili opoziv proizvoda, za što mora položiti jamčevinu vrijednu više milijuna eura, koju može izgubiti prihvati li viša sudska instanca Googleovu žalbu. A može se dogoditi i da će morati nadoknaditi Googleu štetu za gubitak zbog neostvarene prodaje.

Ipak, bilo koji potez bio bi simbolične naravi, jer je već natjerao Motorolu na povlačenje s polica njemačkih trgovina nakon što je dobio prethodne parnice.