KRAJ SUKOBA

Microsoft i Google (konačno) u prijateljskim odnosima?

27.04.2016 u 09:23

Bionic
Reading

U listopadu prošle godine Google i Microsoft su okončali svoje patentne sukobe, a sad je došao i red za još jednu potvrdu. Ova dva IT diva su odlučili diljem globusa okončati sve regulatorne žalbe te obećali kako će na svim budućim slučajevima raspravljati međusobno - prije službenih žalbi odgovarajućim tijelima

I Google i Microsoft su dali slične izjave za Re/code. Iako je riječ o vrlo konkurentnim IT divovima, smatraju kako potrošače treba osvojiti proizvodima, a ne pravnim potezima. U sklopu sporazuma niti jedna kompanija (barem javno) nije spomenula bolje međusobno integriranje proizvoda.

Sami dogovor je došao u vrlo dobrom trenutku za Google, pred kojim stoje vrlo stroge regulative EU i moguća kazna od 14 milijardi dolara. U spomenutom slučaju Microsoft se odbio izjasniti, iako je svega godinu prije prilično aktivno išao u borbu kontra Googleove dominacije.

Re/Code piše kako je najbitnija izmjena za obje kompanije zapravo vodstvo. Era Ballmera i Schmidta je prošla, dok trenutni čelnici Satya Nadella i Sundar Pichai imaju mnogo ugodniju vezu. Valja napomenuti da, iako je Microsoft odustao od izravnih tužbi Googlea, još uvijek patentima grabi veliku količinu novca od svih bitnijih proizvođača Android uređaja.