PROTIV GOOGLEA, ZAJEDNO

Microsoft i Cyanogen zajedničkim snagama otimaju Android!

16.04.2015 u 20:41

Bionic
Reading

Neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj. Možda je tako najlakše opisati činjenicu da su Microsoft i Cyanogen nakon nekoliko mjeseci glasina i službeno potvrdili svoje partnerstvo, kako bi se Android što više 'odvojio' od Googlea

Obje kompanije su partnerstvo opisale 'strateškim potezom', a premda Microsoft (barem ne javno) nije investirao u Cyanogen, suradnja će svakako omogućiti nešto novo na tržištu. Cyanogen već duže vremena želi Android platformu učiniti još otvorenijom i prilagodljivijom pa je mnogima po objavi ove vijesti ostalo nejasno što partnerstvo podrazumijeva.

Ni Microsoft ni Cyanogen (na svoj način) ne žele da sve vezano uz Android diktira Google pa ovaj potez postaje logičniji. 'Ljudi diljem svijeta koriste Cyanogenov OS i popularne Microsoftove usluge kako bi napravili ono što im je bitno na mobilnim uređajima. Ovo uzbudljivo partnerstvo s Microsoftom će nam omogućiti nove integrirane usluge i rješenja za mobilne korisnike diljem svijeta', izjavio je CEO Cyanogena, Kirt McMaster, poznat po svojim prilično bombastičnimizjavama.


Cyanogen će integrirati Microsoftove Office, Skype, OneDrive, Outlook i druge aplikacije i servise sa svojim otvorenim OS-om u drugom dijelu ove godine. Microsoft je nedavno postigao sličan sporazum sa Samsungom, no s obzirom na to da mobilni operateri mogu ukloniti takve aplikacije van dogovora dvaju kompanija, američki Verizon i AT&T su to učinili unaprijed, ponešto poljuljajući povjerenje IT divova.

Dogovor Redmondovaca i Cyanogena će biti u nekom smislu vrlo sličan - korisnici će sve aplikacije moći istinski ukloniti s uređaja, a ne samo onemogućiti kao što je to riječ o Googleovim konkurentskim servisima. Kompanija je na još jedan način ovim potvrdila da korisnicima žele pružiti prilagodljivije i otvorenije iskustvo korištenja, svojevrsnu alternativu Google servisima uz koje su vezani milijuni Android korisnika diljem svijeta.