VELIKI PLANOVI

Microsoft htio kupiti Nokiju pa pobjegao vrišteći

13.06.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Ipak, mogli bi se vratiti, i to za manje od dvije godine, a nekad veliki igrač na tržištu mobitela mogao bi postati tek jedan od odjela imperije iz Redmonda

Vrijednost dionica Nokije pala je na najnižu razinu u zadnjh 15 godina. Samo tijekom zadnja tri mjeseca izgubile su na vrijednosti 40 posto. Bar naizgled, dobar trenutak za preuzimanje.

No s time se ne bi složila i ekipa iz Microsofta, koja je krajem prošle godine dobila uvid u Nokijine poslovne knjige, ne bi li utvrdila ima li išta vrijedno kupnje. Nakon što su bacili pogled, odustali su.

Onda se tijekom siječnja pojavila glasina, koju je lansirao bloger Eldar Murtazin, prema kojoj se softverski div iz Redmonda sprema preuzeti Nokijin odjel koji se bavi pametnim telefonima i prateće brendove (poput Lumije), a proizvodnja jeftinijih uređaja bila bi prepuštena drugima (moguće i Kinezima).

To je predviđanje, piše The Register, bilo ne samo preuranjeno, već i u rangu znanstvene fantastike. No uhvatilo je korijena zato što je zvučalo izvedivo - ako dođe do prodaje, Microsoft bi vjerojatno bio među kupcima.

Dva su razloga zašto finska tvrtka nije već dio carstva kojim vlada Steve Ballmer - Nokia nije bila na prodaju, a Microsoft je nije htio kupiti. Obje pozicije imaju rezona. Nokia još uvijek ima vremena i novca za povratak među najveće, a Microsoft ima vremena za svaranje 'ekosustava', čudnog tehnološkog naziva za ono što ostatak svijeta zove 'tržištem'.

Zamislimo da za godinu i pol dana Nokia uspije donekle promijeniti svoj položaj, ali i dalje tavori u društvu RIM-a. Dioničari će se zahvaliti Stephenu Elopu na stabiliziranju kompanije i tražiti za sebe maksimalan povrat od preostale imovine.

Microsoft bi se u tom slučaju gotovo sigurno uključio u igru, zbog vrijednog portfelja intelektualnih prava i vlasništva, brenda i know-howa kojima Finci raspolažu, a koji su korisni i kompatibilni s Redmondovim proizvodima i uslugama. U ovom scenariju, Nokia bi tad bila još jeftinija nego što je danas, zato što će ostati bez gotovine.

Jedini razlog zašto bi je kupili krajem prošle godine bio bi da onemoguće konkurenciju da se dokopa Nokijine imovine. No teško je zamisliti kome bi ta tvrtka bila podjednako vrijedna kao Microsoftu.

Društvo iz Redmonda prilično odlučno želi stvoriti popularnu platformu za pametne telefone i tablete. Za to su spremni žrtvovati čak i prihod koji bi im donijela nadogradnja Windowsa za poslovne korisnike.

Hoće li se Nokia uspjeti osoviti na noge ili ne, vidjet ćemo krajem ove godine. Scenarij iz noćne more onaj je u kojem će Apple i Android pokupiti vrhnje i ostaviti tek mrvice za RIM i Nokiju. To bi se moglo dogoditi - Samsung, Dell, LG i HTC već su, čini se, odustali od korištenja platforme Windows Phone.

Stoga bi, nakon kupnje, Nokia mogla završiti kao Xbox, u smislu da će moći samostalno poslovati u odnosu na ostatak kompanije sve dok ne nađe formulu za uspjeh, čak i ako će donositi gubitke. No zato će Microsoft pričekati dok cijena po kojoj će ju moći kupiti ne bude niža.