PROBLEMATIČAN I ONEDRIVE

Microsoft baš nema sreće s imenima

30.01.2014 u 15:23

Bionic
Reading

Možda je u pitanju tek želja za publicitetom, ali je kompanija One.com po svemu sudeći itekako ozbiljna kada govori o Microsoftovom rebrendiranom cloud servisu. Nakon što je prije svega nekoliko dana otkriveno kako SkyDrive mijenja ime u OneDrive zbog spora s mrežom Sky, stižu novi potencijalni problemi

Naziv OneDrive još nije ni ugledao svjetlo dana nakon prve objave o postojanju, a već je postao metom. Neowin je u komunikaciji s Thomasom Frederiksenom, glavnim operativnim direktorom stranice One.com, saznao kako se ta kompanija u ovom trenutku konzultira sa stručnjacima za zaštitne znakove.

Kompanija smatra kako je Microsoftov naziv za cloud servis previše sličan njihovom postojećem, kojeg među ostalim nude na svojoj stranici.

'Microsoftov OneDrive je vrlo sličan proizvod - sličnog imena, što će voditi do zbunjenosti (korisnika)', navodi kompanija One.com, dodajući kako su iznenađeni Microsoftovom odlukom vezanom za ime. 'Za mene je bitno zaštititi ime kompanije (i proizvoda)', dodao je Frederiksen za Neowin.

Vrijedi dodati da je i Ubuntu One ime cloud servisa kompanije Canonical, kao i to da One u nazivu nije toliko rijedak primjer kako bi se dalo naslutiti ovim najavama za povlačenjem novih sporova. Možda je jednostavno riječ o tome da se čuje i kako One.com postoji.