PROTIV STRESA

Meditirajte uz pomoć tehnologije

04.03.2013 u 13:05

Bionic
Reading

Tehnologija može biti izvor svakodnevnog stresa, ali može biti i pomoć prilikom rješavanja tog stresa. Uključite Inner Balance i duboko dišite

Stres je postao sastavni dio modernog života i gotovo se čini kako su ljudi postali imuni na stres. Pametni telefoni učinili su ljude dostupnima 24 sata dnevno, a tableti i računala sve češće pronalaze svoj put i u spavaće sobe.

Međutim, tehnologija može pomoći i u rješavanju stresa. Tako barem tvrde autori sustava HearthMath Inner Balance za iOS.

Pomoću malog senzora skrivenog u kvačici koja se stavi na ušnu resicu, aplikacija Inner Balance bilježi otkucaje srca i izračunava razinu stresa korisnika.

Cilj je fokusiranjem na pozitivne misli i dubokim disanjem smanjiti razinu stresa i postići razinu mirnoće koja se inače ostvaruje meditacijom.

Kako ističu autori, 'sinkroniziranje disanja i otkucaja srca te fokusiranje na pozitivne emocije snižava negativan utjecaj stresa'.

Dovoljno je staviti senzor na uho, odabrati razinu meditacije (ima ih nekoliko - od lagane pa do duboke meditacije) i pratiti upute na ekranu. Senzor prati otkucaje srca i ritam disanja te bilježi napredak.

Čak je moguće učitati vlastitu motivacijsku fotografiju kako biste se lakše opustili i smanjili stres.

Autori ističu da bi Inner Balance trebalo koristiti tri puta dnevno po pet minuta kako bi se ostvarili nekakvi opipljivi rezultati.

I dok neki koji su isprobali Inner Balance tvrde kako nije potrebno izdvojiti 99 dolara (oko 580 kuna), koliko stoji senzor/kvačica, da biste meditirali, drugi ističu kako je ovo izvrstan način za brzo rješavanje stresa.