TEHNIKA USAVRŠENA

Ljudski organi rast će u svinjama već 2014.

27.06.2013 u 10:08

Bionic
Reading

Japanski mediji javljaju da njihovi znanstvenici samo čekaju odobrenje svojih vlasti da započnu s uzgojem ljudskih organa u životinjama koji bi se već sljedeće godine mogli početi razvijati za transplantaciju

Vlada ove dalekoistočne zemlje sklona je napretku u istraživanjima na embrijima koja u drugim zemljama svijeta još uvijek izazivaju velike etičke otpore. Nedavno je imenovala panel koji bi trebao predložiti povijesne smjernice za razvoj ove grane znanosti.

Japanski su stručnjaci već usavršili tehniku i spremni su krenuti u proizvodnju koja će izazvati pravu revoluciju u medicini. U embrije životinja, uglavnom svinja, planiraju ubaciti ljudske matične stanice kako bi stvorili himeričke embrije koji se potom mogu usaditi u maternice životinja. Kako životinja domaćin sazrijeva, oni će konačno izrasti u savršen ljudski organ, bubreg, srce, gušteraču ili što već bolesniku treba.

Voditelj centra za biologiju matičnih stanica i regenerativnu medicinu na Sveučilištu u Tokiju, Hiromitsu Nakauchi, kaže da je njegov tim već uspio ubaciti stanice štakora u genetski modificirane embrije miševa.

'Iste principe možemo primijeniti na ljudske matične stanice i svinje no postojeće smjernice to nam nisu dopuštale', rekao je.

Trenutno japanski zakoni dozvoljavaju razvoj himeričkih embrija u laboratorijima do starosti od 14 dana, međutim, ne dopuštaju da se oni usađuju u maternice životinja. Proces promjene zakona mogao bi potrajati oko 12 mjeseci, a profesor Nakauchi tvrdi da će prve ljudske organe moći razviti vrlo brzo jer su tehniku već usavršili. Uvjeren je da će kroz pet godina tehnologija postati dijelom uobičajene medicinske prakse. Jedna životinja mogla bi biti inkubator za više organa istovremeno. Prvi organ koji japanski stručnjaci namjeravaju uzgojiti bit će gušterača jer je relativno jednostavna. Usavršavanje proizvodnje gušterače trebalo bi spasiti živote milijuna dijabetičara.

Ovom idejom nisu oduševljeni aktivisti za zaštitu životinja koji bi voljeli znati hoće li se ubijene životinje iskoristiti i kao hrana ili će isključivo služiti kao inkubatori. Još snažniji otpor istraživanjima dolazi iz vjerskih, odnosno teoloških krugova. Neki ideolozi teorija zavjere i Novog svjetskog poretka strahuju da će proizvodnja organa zamijeniti nacionalne baze za doniranje organa i tako stvoriti nove klasne podjele. Prema njihovoj ideji siromašni će ostati bez besplatnih organa dok će bogataši uzgajati sve potrebne rezervne organe po svojoj mjeri za svoja tijela.

No stručnjaci su uvjereni da će razvoj nove tehnologije vrlo brzo organe za transplantaciju učiniti dostupnim širokim masama po pristupačnim cijenama.