PRIPREMITE SE

Liječnici će uskoro htjeti znati koliko visite na Facebooku

23.03.2016 u 13:22

Bionic
Reading

Moguće je kako su upravo društvene mreže odgovorne za vaše probleme sa spavanjem, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja

Istraživanje je provelo Sveučilište u Pittsburghu, uz podršku National Institutes of Health.

Obuhvatilo je 1.788 odraslih osoba s područja Sjedinjenih Država, stare između 19 i 32 godine, koje su popunile upitnik s ciljem boljeg razumijevanja povezanosti poremećaja spavanja s korištenjem društvenih mreža kao što su Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine i LinkedIn.

Gotovo 30 posto ispitanika navelo je kako pati od visokih razina poremećaja spavanja. Najgore spavaju oni koji najopsesivnije provjeravaju društvene mreže, a odmah iza njih su oni koji provode najviše vremena na njima. U prosjeku, ispitanici su koristili društvene mreže dulje od sat dnevno.


Iako naglašavaju kako su potrebna dodatna istraživanja za dalekosežnije zaključke, autori studije preporučuju liječnicima da, uz pitanja o pušenju i konzumiranju alkohola, pacijente koji se žale na probleme sa spavanjem počnu propitivati i o tome koliko vise na Facebooku.

Već je rašireno uvjerenje kako plavo svjetlo koje zasloni emitiraju ima negativan učinak na spavanje.

Tim sa Sveučilišta u Pittsburghu u budućim će se istraživanjima naročito pozabaviti odgovorom na pitanje koje obavijesti s društvenih mreža nas drže (pre)dugo budnima te koliko rasprave o važnim društvenim pitanjima uzburkaju naše emocije i onemogućavaju nam miran san.