NOVO SHVAĆANJE SVEMIRA

LHC na tragu misterija samog postojanja!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 16.11.2011 12:08
  • Objavljeno 16.11.2011 u 10:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici koji rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u CERN-u ovih su dana objavili da su otkrili prve naznake nove fizike, koja bi mogla promijeniti sadašnje shvaćanje svemira

Naime, prema dosad analiziranim podacima, čini se da se elementarne čestice poznate kao D-mezoni raspadaju malo drugačije nego njihove antičestice, rekao je u ponedjeljak na konferenciji HCP 2011 fizičar dr. sc. Matthew Charles

Ovakvi rezultati mogli bi objasniti zašto u svemiru ima više materije nego antimaterije, odnosno zašto se nakon Velikog praska one nisu međusobno poništile, a svemir ostao prazan – bez galaksija, zvijezda i planeta.

Tim ističe da je potrebno provesti dodatne analize podataka kako bi se otkriće definitivno potvrdilo, međutim već sada statistička sigurnost ovog zaključka je '3,5 sigma', što znači da je šansa da su rezultati samo stvar slučaja manja od 0,05 posto.

LHC je već prikupio dvostruko više informacija nego što je do sada analizirano pa je potrebno samo nešto vremena da se pokaže mogu li rezultati dostići razinu od 'pet sigma' koja je neophodna da bi ih se službeno proglasilo otkrićem.

Detektor LHC-beauty (LHCb) konstruiran je tako da istražuje čestice koje sadrže tzv. lijepe kvarkove i prati njihov raspad nakon visokoenergetskih sudara drugih fundamentalnih čestica. LHCb kolaboracija posebno je pratila raspad D-mezona koji sadrže tzv. šarmantne kvarkove koji se pak raspadaju na kaone i pione. Ovaj eksperiment, jedan od ukupno šest koji rade na LHC-u, proveden je za istraživanje tzv. kršenja pariteta naboja, odnosno za otkrivanje malih razlika u ponašanju kada neku česticu, promjenom naboja i okretanjem oko jedne od osi (promjenom pariteta), zamijeni njezina odgovarajuća antičestica.

Prema našem dosadašnjem shvaćanju fizike, koje se naziva standardnim modelom, složeni raspad D-mezona u druge čestice trebao bi biti vrlo sličan raspadu njihovih antimaterijalnih partnera – odstupanje ne bi trebalo biti veće od 0,1 posto. Međutim, tim LHCb-a zabilježio je odstupanje od 0,8 posto, što predstavlja značajnu razliku. Ako se rezultati potvrde, oni bi trebali biti prvi znak nove fizike.

'Naš je rezultat posebno važan jer smo poboljšali preciznost, ona je sada veća nego u svim našim dosadašnjim rezultatima zajedno', rekao je dr. Charles.

Otkrivanje ovakve razlike u ponašanju materije i antimaterije moglo bi konačno objasniti zašto se naš svemir gotovo isključivo sastoji od materije.

'Ovaj rezultat ukazuje na nešto zanimljivo, a ako se potvrdi, to će u najmanju ruku značiti da je našem sadašnjem shvaćanju potrebno poboljšanje. To je upravo ono za što je LHC izvorno izgrađen', rekao je dr. Charles.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi