TUŽIBABA U USTIMA

Lažni zub za prave podatke

02.08.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Zamislite da morate biti na strogoj dijeti bez masne hrane, cigareta i alkohola, a ako 'zastranite,' vaš liječnik to odmah sazna jer mu je to bluetoothom javio vaš zub!

Najpoznatiji televizijski liječnik, dr. House, često je ponavljao da 'pacijenti uvijek lažu'. I bio je u pravu.

Pacijenti rijetko kad iskreno otkrivaju detalje iz svog života liječniku, iako bi im takvi podaci mogli skratiti liječenje ili čak spasiti život.

Činjenice da pacijenti lažu svjesni su i na Nacionalnom sveučilištu u Taipeiju te trenutno usavršavaju svoj izum koji bi u budućnosti mogao pomoći liječnicima.

Kako piše Gizmodo, radi se o lažnom zubu opremljenom bluetoothom koji radi kao oralni senzor. Sićušni akcelerometar bilježi sve pokrete čeljusti i šalje podatke liječniku koji tako može znati kad pušite, pijete ili jedete.

Iako je 'lažni zub' još u fazi testiranja, pokazuje izvrsne rezultate. Točno je protumačio pokrete čeljusti u čak 94 posto slučajeva.

Problem je jedino to što trenutni prototip zuba mora biti povezan s računalom i izvorom energije putem tanke žice koja viri iz usta.

Istraživači ističu da bi u konačnoj verziji lažni zub trebao imati bluetooth za slanje podataka i bateriju koja će napajati senzor i odašiljač.

Predviđaju da će se 'lažni zub' vaditi i stavljati 'na punjenje' poput električne četkice za zube.

No nisu pojasnili hoće li biti potrebno izvaditi zdravi zub kako bi se umetnuo 'lažni' ili će se on samo 'nasaditi' na zdravi zub.