ZA ŽENE U ZNANOSTI

L'Oreal i UNESCO nagrađuju mlade znanstvenice

28.03.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Večeras će se na pariškoj Sorboni održati svečanost obilježavanja 15-te godišnjice međunarodnog programa L'Oreal-UNESCO 'For Women in Science' (Za žene u znanosti) koji nagrađuje znanstvenice prirodnih znanosti diljem svijeta

Tim povodom će partneri programa dodijeliti 5 nagrada za životno djelo te 15 međunarodnih stipendija za 2013. godinu. Dobitnice će se time pridružiti skupini više od 1700 žena znanstvenica iz 108 država svijeta. Ovu važnu obljetnicu programa partneri obilježavaju s mnogobrojnim događajima, među kojima je i izložba portreta svih L'Oreal-UNESCO laureatkinja na pariškim Elizejskim poljima koja je slobodna za razgledanje do 14. travnja 2013. Također, već je objavljen i natječaj za međunarodne stipendije 'For Women in Science' za 2014. godinu u iznosu od 40 tisuća američkih dolara koji je otvoren za sve znanstvenice prirodnih znanosti širom svijeta pa tako i hrvatske.

U 15 godina postojanja je program L'Oreal – UNESCO 'For Women in Science' nagradio 77 laureatkinja, od kojih su dvije potom primile i Nobelovu nagradu, te je stipendijama podržao više od 1652 mladih stipendistica. Do kraja 2013 godine program će nagraditi ukupno 1729 žena z više od 100 država. Među njima je i Hrvatska sa dosadašnjih 26 dobitnica nacionalne stipendije 'Za žene u znanosti' i tri dobitnice međunarodne stipendije 'For Women in Science' koju godišnje prima 15 mladih istraživačica iz cijelog svijeta. S potporom mladima znanstvenicama i promoviranjem znanosti kao karijere L'Oreal i UNESCO žele osvijestiti da je za rješavanje ključnih izazova čovječanstva ključan intelektualni potencijal i muškaraca i žena.

Dobitnice međunarodnih nagrada in međunarodnih stipendija 'For Women in Science' 2013

Istraživački rad pet znanstvenica sa svakog kontinenta, koje je povjerenstvo uglednih svjetskih znanstvenika pod vodstvom prof. Ahmeda Zewailija, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1999. godine, izabrala za dobitnice međunarodne nagrade »ForWomen in Science« za 2013. godinu, predstavlja iznimne izvorne pristupe k temeljnomistraživanju fizikalnih znanosti, od doprinosa boljem razumijevanju klimatskih promjena do naprednog istraživanja neurodegenerativnih bolesti i potencialnom otkriću a novih izvora energije. Dobitnice nagrade su:

Prof. Francisca Nneka Okeke, Sveučilište Nigerije, Nsukka (Nigerija), primit će nagradu za njen velik doprinos razumijevanju dnevnih promjena ionskih tokova iz gornje atmosfere štoće dovesti do boljeg razumijevanja klimatskih promjena.

Prof. Pratibha Gai, Sveučilište u Yorku (Velika Britanija), mjesto među laureatkinjama je zaslužila s iznimnom prilagodbom elektronskog mikroskopa koja je omogućila lako promatranje kemijskih reakcija koje se događaju na površini atoma katalizatora što će znanstvenicima pomoći u razvoju novih lijekova ili novih energetskih izvora.

Prof. Reiko Kuroda, znanstveno Sveučilište u Tokiju (Japan), je povjerenstvo nagradilo za otkriće funkcionalne razlike između lijevih i desnih molekula koja ima raznovrsnu primjenu, ključnu u istraživanju neurodegnerativnih bolesti poput Alzheimera.

Prof. MarciaBarbosa, Federalno sveučilišteRio Grande do Sul, Porto Alegre (Brazil), međunarodnu nagradu ć eprimiti za otkriće jedne od posebnosti vode, koja će poslužiti za bolje razumijevanje kako nastaju potresi ili kako se slažu bjelančevine važne pri ozdravljenju od bolesti.

Prof. Deborah Jin, Nacionalni institut standarda i tehnologije Sveučilišta u Koloradu, Boulder (SAD), povjerenstvo je uključilo među pet laureatkinja jer je prva kojoj je uspjelo molekule ohladiti do te mjere da se lako uočavaju kemijske reakcije u usporenom gibanju što će pomoći boljem razumijevanju molekularnih procesa, važnih za lijekove ali i nove izvore energije.

Međunarodne stipendije “For Women in science” za 2013. primile su mlade znanstvenice iz Argentine, Bangladeša, Kameruna, Kolumbije, Kube, SAD-a, Gane, Indonezije, Italije, Izraela, Libanona, Mongolije, Maroka, Nigerije i Sudana.

Objavljen natječaj za stipendije 2014.

Raspisan je i natječaj za međunarodne stipendije za 2014. godinu u iznosu od 40 tisuća američkih dolara za dvogodišnje razdoblje. L'Oreal i UNESCO svaku godinu dodjeljuju 15 stipendija, po tri mladim znanstvenicama iz svake UNESCO regije. U Hrvatskoj su ovu prestižnu stipendiju dosad primile čak tri znanstvenice, dr. Silvija Bilokapić, dr. Anita Kriško te dr. Petra Klepac.

Kandidatkinje, koje djeluju u području znanosti o životu (lifescience) što uključuje biologiju, biotehnologiju, agronomiju, medicinu, farmaciju i fiziologiju, i mlađe su od 35 godina, svoju prijavu mogu predati najkasnije do 30. svibnja 2013., preko mrežne platforme www.fwis.fr.