SOLAR IMPULSE 2

Krenuo prvi let oko svijeta na solarni pogon

09.03.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Dvojica pilota u zrakoplovu Solar Impulse 2 s pogonom na sunčevu energiju u ponedjeljak ujutro poletjela su iz Abu Dabija na prvu dionicu povijesnog puta oko svijeta

Solar Impulse 2 poletio je za glavni grad Omana Muscat započinjući tako petomjesečno putovanje na kojem će preletjeti 35 tisuća kilometara i tako promicati čiste izvore energije.

RTL Autor: RTL

Na internetskoj stranici misije možete pratiti lokacija zrakoplova te audio prijenos iz pilotske kabine u stvarnom vremenu.

Zrakoplov je težak poput običnog obiteljskog automobila, odnosno oko 2.300 kilograma, a raspon krila ima poput najvećeg putničkog zrakoplova. Leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ploča pričvršćenih na krilima dužine 72 metra.

U petomjesečnoj misiji 25 dana će biti letenja podijeljenog u 12 dionica a letjet će brzinom od 50 do 100 kilometara na sat.Za izradu zrakoplova trebalo je 12 godina od prvih nacrta do konačnog modela.

Zrakoplov će slijetati u Indiji, Mijanmaru i Kini prije nego što preleti Tihi ocean, SAD i južnu Europu te se vratiti u Abu Dabi krajem srpnja ili početkom kolovoza.

'Čuda se mogu postići obnovljivim izvorima energije poput solarne', kazao je švicarski pilot Bertrand Piccard koji je prvi preletio balonom oko svijeta 1999., 'Želimo pokazati da možemo letjeti danonoćno u zrakoplovu bez kapi goriva.'

Drugi pilot Andre Borschberg na konferenciji za novinare rekao je da je to 'izazov za čovjeka, avantura i motivacija'.