ODLAZAK STEVEA JOBSA

Kraj IT svijeta kakav poznajemo

  • Autor: Bojan Mušćet
  • Zadnja izmjena 25.08.2011 13:50
  • Objavljeno 25.08.2011 u 13:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Još pet godina trajat će sadašnji način poslovanja Applea, a kad se iscrpe svi proizvodi koji se sad osmišljavaju ili testiraju, nedostatak genija Stevea Jobsa mogao bi biti poguban za Apple

Vijest da je Steve Jobs, glavni izvršni direktor Applea, odstupio s te pozicije, 14 godina nakon uspješnog povratka u kompaniju koju je osnovao predstavlja jedan od najvećih poslovnih potresa današnjice i, sasvim sigurno, obilježava kraj jedne ere.

Od danas, tehnološka industrija je posve drukčija, a ovaj odlazak uzdrmao je tržište mnogo jače negoli nedavni početak Googleove kupovine Motorole Mobilityja, odnosno HP-ova najava da odustaje od PC biznisa.

U posljednjih nekoliko godina Jobs je definitivno bio najvažnija figura informatičke industrije, ali i industrije potrošačke elektronike. Njegove vizije postale su sveto pismo te industrije, a odjeci njegovoga životnog puta osjetni su čak i na našem tržištu gdje su se u kratkom roku pojavile čak dvije knjige: 'Steve Jobs – tajne njegovih inovacija' Carminea Galloa i 'Povratak u malo kraljevstvo' Michaela Moritza.

Iako je nastavio voditi kompaniju nakon što je 2009. privremeno otišao boreći se s rakom gušterače, opaka bolest nagnala ga je da vođenje druge najbogatije kompanije na svijetu prepusti najbližem suradniku Timu Cooku. Ovaj potez znači da će i Apple i potrošačka tehnologija u budućnosti morati krenuti nekim drugim putovima.

Dakako, inercijom će se i dalje događati to da će Apple svake godine spektakularno predstaviti neki novi proizvod (iPhone 5 vjerojatno u siječnju sljedeće godine ili možda dotjeraniju inačicu sustava koji povezuje internet i televizore) koji će potom cijelu industriju potrošačke elektronike ugoditi prema vlastitim načelima.

To znači da njegov odlazak sigurno neće utjecati na strategiju Applea u sljedećih nekoliko godinaa jer je novi val Appleovih proizvoda zacijelo već osmišljen ili je u fazi testiranja. Ključno je, stoga, pitanje što će se dogoditi kad se ispucaju ti proizvodi, odnosno kad uistinu počne ono što će se zvati – poslije Jobsove ere.

Na temelju dosadašnjeg rada, sigurno je da Apple neće istraživati navike korisnika (Jobs je svojedobno izjavio da je to samo jednom napravio, ali angažirao je istraživačku agenciju da istraživanje temelji na Gateway računalima kako ne bi ponovio njihove greške), nego će prepustiti kućnim vizionarima da stvaraju nove proizvode koji bi trebali kreirati nova korisnička iskustva.

No, koliko god oni imali snažne vizije na temelju usvojenih Jobsovih načela, njega će biti iznimno teško zamijeniti, odnosno bit će to nemoguća misija. Uostalom, kad je prvi put, silom neprilika, morao napustiti kompaniju koju je osnovao, ona se doslovno urušila i jedini mogući potez bio je Appleov poziv da se vrati natrag (uz kupnju njegove nove kompanije NeXT).

Steve Jobs sada se ne vraća, a kompaniju će voditi skupina ljudi na čelu s Timom Cookom koju je on instruirao. Nešto kao zajedničko predsjedništvo koje je vodilo Jugoslaviju nakon Titova odlaska. Znamo kako je Jugoslavija završila, nadamo se da Apple neće tako.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi