ŠAKA SAVJETA

Koristite ove trikove za Facebook i bit ćete faca na mrežama

25.10.2016 u 07:24

Bionic
Reading

Facebook broji gotovo dvije milijarde mjesečno aktivnih korisnika, a kako bi održao rast i zanimanje korisnika, dodaju sve više i više mogućnosti, koje ponekad i nisu potpuno jasno vidljive. Stoga slijedi porcija malih savjeta za veliku društvenu mrežu:

Spremanje tekstova ili video materijala za kasnije čitanje iznimno je korisna mogućnost Facebooka, danas doslovno preplavljenog različitim sadržajima. Koliko puta li se samo (a posebno mobilnim korisnicima) dogodilo da prosječan korisnik otvori neki link, odluči ga čitati kasnije pa se vrati na feed - i stranica gdje je to bilo je nepovratno izgubljena ako joj se ne sjeća imena i datuma objave. Opcija Save for Later tu uskače kao fenomenalna pomoć. Ovisno o sadržaju i platformi, dovoljno je dodirnuti/kliknuti na strelicu u gornjem desnom kutu od objavljenog materijala i odabrati spremanje sadržaja (link, video...). Sadržaj će onda uvijek biti dostupan (pod uvjetom da ga stranica ili korisnik nisu izbrisali) te kategoriziran po sadržaju.

Ako koga i u tekućoj godini gnjave obavijesti o raznoraznim igraćim naslovima na Facebooku, moguće ih je deaktivirati. Na glavnoj stranici valja posjetiti izbornik u gornjem desnom kutu te otvoriti postavke (Settings). Nakon toga valja kliknuti na obavijesti (Notifications) te urediti sadržaj s Facebooka pod App Requests and Activity. Tu je moguće deaktivirati obavijesti sa svih aplikacija koje korisniku žele slati obavijesti.


Već neko vrijeme traje rollout mogućnosti zahvaljujući kojoj korisnici mogu umjesto profilne fotografije smjestiti kratki profilni video. Sad je ova opcija dostupna na većini korisničkih računa (barem na mobilnom izdanju Facebooka). Je li opcija tu moguće je vidjeti vrlo jednostavno - klikom ikonice na profilnoj fotografiji trebala bi se pojaviti i mogućnost snimanja videa. Maksimalno trajanje snimke je sedam sekundi.

Mobilni korisnici mogu uživati i u vrlo brzom pregledu nekih tekstova i novosti, pod uvjetom da se na slici teksta u feedu nalazi ikonica munje. Takvi tekstovi se zovu Instant Articles i ne otvaraju se u pregledniku već izravno u Facebook appu, mnogo brže nego uobičajeni tekstovi.

Facebook se opako gura u svijet video servisa pa je automatska reprodukcija filmića kod nekih korisnika aktivirana unaprijed na webu. Tko je želi deaktivirati valja posjetiti glavne postavke - video (samo dno lijevog stupca opcija) i ugasiti opciju automatske reprodukcije.

Uz pojačanu privatnost, Facebook već neko vrijeme omogućuje svakom korisniku pregled svog profila - kako ga vidi netko drugi. Na web izdanju Facebooka valja otvoriti stranicu vlastitog profila te odmah u desnom kutu cover fotografije korisnika kliknuti na izbornik s tri točkice. Tu je opcija View As, a nakon klika će se vidjeti točno kako stvari s korisnikovog profila izgledaju za javnost (ili pojedinačne osobe). Vrlo zgodno.


Tko želi učiniti listu prijatelja privatnom iz kojeg god razloga - valja opet otići na vlastiti profil i odabrati tab Friends. U krajnjem desnom kutu nakon toga treba kliknuti na ikonicu olovke za otvaranje izbornika o uređivanju privatnosti. Prva opcija tu bi trebala biti uređivanje privatnosti za one koji mogu vidjeti listu korisnikovih prijatelja.

Za sve one koji vole 'uhoditi' prijatelje na Facebooku, ova društvena mreža već godinama ojačava svoje pretraživačke mogućnosti. Kako bi korisnik mogao vidjeti što 'lajkaju' drugi dovoljno je otipkati 'Posts liked by' te navesti ime osobe. Slično vrijedi i za 'Posts commented on by', 'Pages liked by', 'Places visited by' uz ime osoba, naravno.

Malo tko zna da može preuzeti apsolutno sve Facebook informacije o sebi izravno s ove društvene mreže. To uključuje sve postove, video materijal i fotografije, poruke i razgovore, detalje o oglasima na koje je korisnik kliknuo - sve.

Više trikova i savjeta moguće je naći na izvornoj stranici - MakeUseOf