PENZIONERI SURFERI

Korištenje interneta usporava demenciju

19.10.2009 u 06:40

Bionic
Reading

Vrijeme je da se starija populacija ozbiljno uključi u svijet računalnih tehnologija i interneta jer je najnovija studija američkih znanstvenika uspješno dokazala da surfanje internetom može usporiti razvoj demencije i sličnih oboljenja

Neuroznanstvenici Sveučilišta Kalifornija (UCLA) otkrili su da surfanje internetom značajnije stimulira rad mozga od klasičnog čitanja, a mozak ispitanika pokazivao je značajniju aktivnost čak i duže vrijeme nakon što su se prestali koristiti internetom.

'Otkrili smo da starije osobe prilikom korištenja interneta čak i u kraćem vremenskom periodu mogu promijeniti aktivnosti svog mozga te poboljšati njegov rad' izjavio je za nedeljno izdanje Sunday Timesa doktor Gary Small, profesor neuroznanosti pri sveučilištu UCLA.

Doktor Small svoje saznanje temelji na analizi 24 žena i muškaraca u dobi između 55 i 78 godina. Polovina ispitanika bili su stalni korisnici interneta, dok ih je polovina bila u potpunosti neiskusna.

Aktivnosti mozgova ispitanika tijekom korištenja interneta doktor Small mjerio je funkcionalnom magnetnom rezonancijom koja bilježi dijelove mozga s najvećom aktivnosti, ovisno o pojačanom krvotoku.

Pred ispitanike su stavljeni jednostavni internetski zadaci poput pretrage za određenim pojmovima koristeći pretraživače interneta.

www.ucla.edu