KOBNA 'PODRŠKA'

Korisnici računala prevareni za 120 milijuna dolara

24.11.2014 u 06:36

Bionic
Reading

Problem prijevara vezanih uz IT podršku nikako da se smiri, usprkos činjenici da su sudovi uspješno stali u kraj velikom broju prevarantskih operacija. Na meti se obično nalaze korisnici Windows računala, koji usprkos upozorenjima olako instaliraju sadržaj koji će im 'povećati sigurnost i riješiti ih problema'

Američko tijelo FTC (Federal Trade Comission) je ovih dana najavilo kako je savezni sud privremeno onesposobio dvije ogromne operacije vezane uz telemarketing, zbog kojih su nastradali na deseci tisuća korisnika računala. Operacije su ugrabile više od 120 milijuna američkih dolara, jer su uspješno uvjerili ljude kako trebaju njihov komad softvera za zaštitu i podršku.

FTC navodi kako je u pitanju i treća serija akcija protiv ovakvih operacija, koje su sve učestalije u proteklim godinama. Ovo tijelo je napisalo i priopćenje na koji se obično način prevare korisnici:

'Svaka prijevara počinje računalnim softverom koji tvrdi da će poboljšati performanse ili sigurnost računala. Uobičajeno je to da potrošači preuzmu besplatnu verziju softvera koja će tobože skenirati računalo u potrazi za problemima i sigurnosnim propustima. Nakon toga će isti komad softvera pronaći mnoštvo grešaka u radu sustava, datoteka inficiranih virusima i sl. neovisno o tome postoje li ti problemi uistinu na računalu. Program u pitanju će za sređivanje računala onda zatražiti plaćanje, a nakon što su potrošači to i učinili - trebaju nazvati određeni telefonski broj za aktivaciju softvera. Na tom broju ne rade stručnjaci, već operatori čija je glavna zadaća uvjeriti potrošače kako trebaju platiti za tehničku podršku zbog velikih sigurnosnih problema na računalu (...) Ako su pak korisnici uvjereni u to, operateri će zatražiti tzv. daljinsko upravljanje računalom kako bi demonstrirali probleme (obično otvaranjem Event Viewera) za koje je potrebna ljudska ruka i čišćenje. Takve usluge koštaju i do 500 američkih dolara.'


PC Cleaner Inc., Netcom3 Global Inc., Inbound Call Experts LLC, Advanced Tech Supportco. LLC, PC Vitalware LLC, Super PC Support LLC, Boost Software Inc., Vast Tech Support LLC, OMG Tech Help, OMG Total Protection, samo je dio imena koji su umiješani u ovakve operacije na štetu korisnika, prenosi ArsTechnica. U slučaju da korisnici imaju instaliran softver ovih kompanija savjetuje se deinstalacija i korištenje besplatnih ili provjerenih programa.

Ipak, usprkos činjenici da se u ovakvo što uključuju i različita tijela za regulaciju, korisnike bi valjalo educirati na način da mogu prepoznati takve prijevare. SAD nije jedina zemlja u kojoj se odvijaju takve akcije, jer je softver u igri obično dostupan globalno, a posljedice su iste.