KAKO GA GLEDATI

'Komet stoljeća' bljesnuo; vidi se golim očima!

15.11.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Komet ISON, koji su neki mediji u ranim izviješćima nazvali 'kometom stoljeća', od srijede je počeo sve snažnije sjati tako da se sada konačno može vidjeti golim očima, javljaju astronomi

Ovo tijelo, službeno nazvano C/2012 S1, otkrili su Vitalij Nevski i Artiom Novičonok teleskopom ISON 2012. godine kada je od Sunca bio udaljen šest puta više od Zemlje. U to je vrijeme bio neobično sjajan pa su se pojavile spekulacije da bi, kada se približi Suncu, mogao postati sjajniji od Mjeseca. No s vremenom je postalo jasno da spektakl neće ispuniti očekivanja.

Ipak, ISON je u protekla tri dana konačno bljesnuo i povećao svoj sjaj 16 puta. Do sada se mogao gledati samo uz pomoć optičkih pomagala - amaterskim teleskopima i dalekozorima. Trenutno je magnituda njegova sjaja 5,4, a stručnjaci nagađaju da bi se ona do 28. studenog kada će prići najbliže Suncu, mogla još povećavati. Najsvjetlije zvijezde na nebu imaju negativnu magnitudu, a tamnije veću. Granica ljudske moći opažanja bez pomoći teleskopa je magnituda šest. Sve magnitude manje od 6 mogu se vidjeti golim očima.

No s druge strane nagli rast sjaja kometa mogao bi biti i znak njegova skorog kraja.

'Jezgra ISON-a možda se raspukla ili napukla što je moglo uzrokovati naglo isparavanje', objavila je NASA na svojim stranicama.

To bi moglo značiti da će sjaj kometa naglo rasti sve dok se ne raspadne te nestane čak i prije nego što stigne najbliže Suncu.

Astronomi koji ga prate kažu da trenutno izgleda poput lizalice s glavom jake zelene boje i dugim uskim repom.

U narednim danima iskoristite činjenicu da će nebo nad Hrvatskom biti prilično vedro. Nažalost, probleme u gledanju mogao bi stvarati Mjesec koji je ovih dana prilično sjajan, a 17. studenog će postati pun. Infografika dolje pokazuje gdje će se ISON nalaziti u određenom trenutku.