ZNANSTVENICI PITAJU

'Koliko smak svijeta mora biti glup da ne završi u medijima?'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Još se nije slegla prašina oko smaka svijeta koji je 21. svibnja s lica Zemlje trebao izbrisati sve nevjernike, a našim i svjetskim medijima već galopiraju neki novi jahači apokalipse, ovaj puta navodno puno ozbiljniji – znanstveni

Ostarjelog protestantskog navjestitelja sudnjeg dana Harolda Campinga u novoj je priči zamijenio ruski fizičar Aleksej Dimitrijev, a božji sud, nagradu i prokletstvo navodno znanstvena teorija prema kojoj će cijeli solarni sustav uskoro ući u neki misteriozni međuzvjezdani energetski oblak. Iako datum nije precizno određen, kataklizma bi se trebala dogoditi kroz godinu ili dvije, pa se čini da bi se mogla podudariti s 'majanskom apokalipsom' koja je najavljena za kraj 2012.

Čak je i NASA svjesna problema, kaže Dimitrijev, međutim, iz 'razumljivih razloga šuti', odnosno konzervativno i oprezno spominje samo mogućnost da snažne Sunčeve oluje na Zemlji izazovu goleme tehnološke probleme i štete. Prema ruskom fizičaru, približavanje oblaku moglo bi objasniti brojne anomalije uočene prošlih godina poput pomaka položaja polova, masovnog izumiranja životinja, porasta koronalnih izbačaja mase na Suncu, otapanja leda na Marsu, porasta broja razornih oluja u SAD-u te neočekivanih naglih promjena klime i temperatura. Spomenuti misteriozni oblak navodno pobuđuje aktivnost Sunca, što bi moglo rezultirati moćnim erupcijama koje bi uništile društvo kakvo poznajemo.

Čini se ipak da ni u ovom proročanstvu nije baš sve sasvim crno. I ono predviđa neku djecu nekog novog boljeg svijeta. Naime, apokalipsa bi ljude trebala vratiti na tehnološku razinu s početka 19. stoljeća, a preživjeli će doživjeti velike promjene u svijesti i okrenuti se znanstveno-tehnološkom napretku kako bi obnovili civilizaciju. Mogao bi to biti neki novi početak – neki New Age.

No ugledni hrvatski astrofizičar dr. sc. Dejan Vinković sa splitskog PMF-a kaže da takvi oblaci međuzvjezdane energije jednostavno ne postoje.

'To su priče za malu djecu. Kao da ste majmunu dali papiriće s riječima pa mu pustili da ih spoji u rečenicu. Postoje međuzvjezdani oblaci plinova i prašine, postoji i energija, ali ne i oblaci energije. Kvaziznanstvenici vole misterioznu riječ energija jer ona otvara neograničene mogućnosti za svakakve scenarije i spekulacije. Što se tiče popisa već vidljivih utjecaja oblaka na Zemlju, to je samo besmisleno povezivanje prirodnih pojava. Primjerice, pojačavanje Sunčevih aktivnosti nema nikakve veze s misterioznim oblakom - to je uobičajeni ciklus njegovih aktivnosti. Čak ni priča o povećanom broju tornada ne stoji. Zapravo uopće nema smisla posebno raspravljati o pojedinačnim fenomenima. Jedino što ovoj analizi nedostaje je opservacija da je kod perzijskih mačaka uočena povećana dlakavost. Pitam se koliko mora biti luda neka teorija da ne bi završila u vijestima i koliko će dugo medijima munjare biti ravnopravni sugovornici s vjerodostojnim znanstvenicima', rekao je dr. Vinković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi