VRIJEDNOST? DESET TISUĆA DOLARA

Ovo boli! Kolekcija rijetkih i vrlo vrijednih videoigara nestala u - pošti

18.02.2017 u 07:57

Bionic
Reading

Poznati developer odgovoran za emulatore SNES-a, Byuu, imao je vrlo dobar plan. Uz pomoć strastenog kolekcionara iz Europe stvorit će arhivu stotina igara za Super Nintendo, od kojih su neke nevjerojatno rijetke. Nažalost, taj plan je pogodio zid od cigle nakon što je paket vrijedan nekoliko tisuća dolara jednostavno nestao

Prvotni plan bio je digitalno sačuvati sve igre koje su ikad izašle za Super Nintendo Entertainment System (ostatk članka skraćen u SNES) neovisno o regiji. 'Već sam kupio svih 725 naslova za SNES koje je bilo moguće kupiti u SAD-u' napisao je. 'Ovo me koštalo otprilike 10.000 dolara. Nakon što sam digitalizirao ovaj set, prodao sam ga i iskoristio dobiveni novac plus dodatnih 10.000 dolara da kupim svih 1450 igara dostupnih u Japanu'.

Nabavak i arhiviranje svih igara iz regija PAL (Azija, Afrika, Europa, Južna Amerika i Oceanija) bio je očit sljedeći korak, no Byuuu je ponestalo novca nakon kupnje mnogih drugih igara. Planirao je zaprimiti stotine igara od kolege kolekcionara iz Europe pod imenom Smarthuman i to sto po paketu te ih poslati nazad nakon što ih je arhivirao. Problemi nisu nastali kod prve pošiljke. Proces je trajao deset dana, sudeći prema izvješću iz pošte - i sve je na kraju prošlo kako spada. Druga pošiljka je, izgleda, mestača uaivokel zauvijek.

'5. siječnja paket sa 100 igara iz regije PAL poslane su mi kako bi ih prebacio u digitalni format' napisao je Byuu. 'USPS odnosno Pošta SAD-a je ili ukrala ili izgubila taj paket. Vrlo vjerojatno ovo drugo'. Byuu je naglasio da je napravio skoro sve moguće da se domogne paketa, od zvanja USPS-a i posjećivanja lokalnoga ureda u Ohiju do posezanja za prijateljima i društvenim mrežama u Jersey Cityju gdje je paket odjednom nestao. 'Kako god bilo' nadodao je Byuu 'ovo znači da je projekt očuvanja svih igara za SNES službeno i potpuno - mrtav'.

Paket koji je Smarthuman poslao Byuu sadrži sto igara. Byuu tvrdi da je vrijednost igara u paketu iznosila od 7,500 do 10,000 dolara, dijelom zato jer su igre PAL vrijednije od svih ostalih. Najskuplje među njima su Castlevania IV, Castlevania: Vampire’s Kiss, First Samurai, The Firemen, Demon’s Crest, Mega Man 7, Mega Man X, Mega Man X2, Mega Man X3, Ninja Warriors i Incantation. 'Netko će ih možda prepoznati kad se pojave na eBayju ili u lokalnom dućanu rabljenih igara u Jerseyju...nikad ne znaš' zaključio je nesretni kolekcionar.

Ove videoigre posebno su velike vrijednosti zato jer je većina ROM-ova za SNES na neki način izmjenjena. Čak neke igre u kolekciji Virtual Console su kopije ili revizije, za razliku od 'neiskvarenih' originala. Postoje, naravno, i hrpa onih koje su završile u rukama pirata i sa sobom nose 'oznaku' grupe koja ih je izdala.  Byuu je htio odraditi stvari kako spada, no kako stvari stoje, sada neć moći napraviti ništa. Glavni zadatak, bar za sad, je povratak paketa. Ako ne uspije, planira nadoknaditi izgubljeni novac šaljući uplate Smarthumanu. Napomenu je, također, da donator nikad nije tražio povrat novca ili odštetu. Odluka o slanju novca došla je od Byuua koji, citiramo 'nakon ovoga jednostavno ne može više živjeti sa sobom'.

Strašno.