STOP PIRATSTVU!

Kinezima naređeno da pređu na Linux

04.12.2008 u 13:51

Bionic
Reading

Kinesko tržište softvera najgore je na svijetu po pitanju korištenja nelicenciranih ilegalnih verzija softvera. U borbu protiv ove pošasti dodatnim mjerama uključuje se i kineska vlada

Prema najnovijoj odredbi kineskih zakonodavaca, donesenoj početkom proteklog mjeseca, svi internet cafei pod odmah moraju nelicencirane operacijske sustave zamijeniti legalnim verzijama. Vlasnicima ovih objekata ponuđeno je ili da kupe originalne verzije Windowsa, ili da na računala instaliraju Linuxovu distribuciju naziva Red Flag. Upravo potonju preporučuju u taboru kineskih zakonodavaca, a i izrađena je u njihovu aranžmanu.

Nažalost, kao u mnogim drugim segmentima, ova odredba funkcionira isključivo na papiru jer brojni vlasnici internet cafea izvještavaju da im predstavnici vlade nasilu na računala instaliraju Linux Red Flag, a za čije postavljanje još moraju platiti oko 4.000 kuna po licenci.

'Upali su mi u internet cafe i na svih 13 računala koja posjedujem nasilu instalirali Red Flag Linux, što su mi naplatili 5.000 yuana po licenci, i to usprkos činjenici da su na računalima bile instalirane legalno kupljene verzije Windowsa XP', izjavio je neimenovani vlasnik internet cafea agenciji Radio Free Asia.

Jednako tako, neovisni kineski izvori upozoravaju da je kineska vlada u spomenutu distribuciju Linuxa ubacila ponešto dodataka koji će joj omogućiti jednostavniji nadzor i praćenje surferskih navika Kineza.