ISTOK SREĆE ZAPAD

Kinezi ponosno lansirali raketu uz američku himnu!

30.09.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Polijetanje je prošlo bez greške. Postavljanje u orbitu bilo je savršeno. No dok su kineski čelnici u četvrtak proslavljali trijumfalno lansiranje svemirskog laboratorija Tiangong (Nebeska plača), televizijski gledatelji program su pratili uz note neslužbene američke himne - 'America the Beautiful'

Kineski su stručnjaci za ovu veliku prigodu pripremili posebnu animaciju koja prikazuje palaču kako se uzdiže prema nebu, lebdi nad Zemljom i spaja se s kapsulom Shenzhou. Sve to zbiva se uz veličanstvene zvuke svemirske instrumentalne glazbe. Jedini problem je što je netko od autora previdio činjenicu da se glazbeni uradak zove 'America the Beautiful', da ga je 1882. godine u New Yorku skladao crkveni orguljaš, te da je on omiljena skladba američkih domoljuba. Svojevremeno je čak bio predložen kao kandidat za službenu američku himnu (pogledajte dolje).

Glazbena pozadina nedavnog lansiranja nosi dijametralno suprotan naboj onoj koja je korištena 1970. godine kada je Kina lansirala svoju prvu raketu. Tada je Kinom odjekivala himna kulturne revolucije 'Istok je crven' proslavljajući vrline Mao Ce-tunga i partije.

Top Gun

Tiangong je lansiran na raketi Dugi marš iz pustinje Gobi u četvrtak u 15 sati i 16 minuta po srednjoeuropskom vremenu. Lansiranje uoči državnog praznika trebalo je uveličati slavlje kineskog naroda, a nazočili su mu gotovo svi najviši kineski dužnosnici, među kojima i predsjednik Hu Jintao, premijer Wen Jiabao te potpredsjednik Xi Jinping.Lansiranje je prvi korak u sklopu nastojanju azijskog diva da izgradi svemirsku postaju i svrsta se uz bok svemirskim silama SAD-u i Rusiji. Ono je i pokazatelj napretka koji je Kina, treća zemlja koja je poslala čovjeka u svemir, ostvarila u svom svemirskom programu u zadnjem desetljeću u vrijeme kada Rusi i Amerikanci imaju financijskih problema s održavanjem svojih misija.

Zanimljivo je da ovo nije prvi propust kineske državne propagande. U siječnju je na CCTV-u objavljen prilog o vojnim vježbama avijacije u kojem je upotrijebljen prizor iz filma 'Top Gun' s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi (video desno).

Voditelji nacionalne televizijske kuće nisu znali kako bi odgovorili novinarima koji su ih pitali kako objašnjavaju ovaj propust. 'Ne znam kako bih odgovorio na vaše pitanje. Ne mogu vam pomoći', rekao je urednik propagandnog programa Chen Zhansheng.