AZIJSKA UPORNOST

Kinezi četiri mjeseca hakirali po NYTimesu

31.01.2013 u 17:29

Bionic
Reading

Kineski hakeri još od 2008. godine napadaju zapadne novinare ne bi li ih tako spriječili da objave škakljive informacije o čelnim ljudima u Kini

Kineski hakeri četiri su mjeseca napadali računalni sistem američkog dnevnog lista New York Times

Prije no što su ih NYTimesovi informatičari zaustavili, hakeri su uspjeli doći do informacija o svim novinarima i zaposlenicima novine.

Informatičari koje je NYTimes angažirao kako bi zaustavili napad otkrili su da napadi dolaze iz Kine te su za prikrivanje svoje lokacije koristili američka sveučilišta kroz čije su mreže napadali.

Inicijalni pristup računalima NYTimesa kineski su hakeri ostvarili ubacivanjem malwarea u sustav. Nakon toga bacili su se na posao prikupljanja računalnih lozinki svih zaposlenika i tako ostvarili pristup do 53 računala.

Na taj su način hakeri uspjeli upasti u e-mail šefa dopisništva NYTimesa u Šangaju Davida Barboza te u e-mail njegovog prethodnika Jima Yardleya.

U NYTimesu ističu kako su napadi počeli u isto vrijeme kada je taj američki dnevni list objavio priču o obitelji i rođacima kineskog premijera Wen Jiabaoa koji su akumulirali poprilično bogatstvo kroz svoje poslovne pothvate.

Dodaju i kako su hakeri tražili samo informacije o Wenu, a da ostale osjetljive informacije nisu dirane.

Ovo nije prvi napad kineskih hakera na američke medije. Bloomberg se našao na udaru nakon što je prošle godine objavio tekst o bogatstvu obitelji Xi Jinpinga, tadašnjeg kineskog potpredsjednika.

Stručnjaci za računalnu sigurnost ističu da kineski hakeri još od 2008. napadaju zapadne novinare kako bi otkrili što se piše o čelnim ljudima u Kini, odnosno pokušali spriječiti objavljivanje škakljivih priča.