ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Kina bi uskoro mogla krenuti na još jednu svemirsku misiju, a cilj je - Venera

28.03.2022 u 06:46

Bionic
Reading

Državna svemirska agencija planira proširiti znanstvene horizonte istraživanjem jednog od najnegostoljubljivijih planeta Sunčevog sustava

Kina prema najnovijem izvješću Spacea razmatra o misiji na Veneru. Informacije o ambicioznom planu dolaze od dužnosnika iz Kineske svemirske agencije.

Njihova prva međuplanearna misija Tianwen 1 lansirana je 2020. Orbiter i Zhurong rover i danas nastavljaju sa istraživanjem Crvenog planeta, no izgleda kao da Kina ne planira stati na tome. Wu Weiren, glavni dizajner kineske misije na Mjesec u razgovoru je za kineske državne medije početkom ožujka rekao da su u planu misije Tianwen 2, 3 i 4.

Premda službena glasila nisu išla u detalje, Kina je razotkrila da planira lansirati misije u kojima će sakupiti komadić aseroida, posjetiti komet, sakupiti uzorke Marsove površine i donijeti ih na Zemlju te konačno - istražiti okolicu Jupitera. Wu je nadodato da Kina u jednom trenu također planira posjetiti Veneru.

Kineski astronomi još su tijekom prošlog desetljeća predložili organiziranje misije na Veneru. Rad iz 2014. govori misiji prema planetarnoj orbiti koja se trebala usredotočini na atmosferu, ionosferu i magnetosferu, kao i skeniranju površine i unutrašnjosti.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju

Drugi planet od Sunca postao je jednom od popularnijih znanstvenih tema nakon što je u atmosferi Venere otkriven fosfin, kemikalija usko vezana uz procese života na Zemlji.

Nasa je prošle godine u suradnji sa ESA-om najavila čak tri misije na najtopliji planet Sunčevog sustava, a čini se da će im se u orbiti 'Zemljinog zlog blizanca' pridružiti i Kina.