U PRODAJI NA LJETO

Kapacitet Blu-ray diskova raste do 128 GB

06.04.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Industrijski konzorcij Blu-ray Disc Association objavio je da će kapacitet Blu-ray diskova biti uvećan do 128 gigabajta. Nove diskove možemo očekivati već ovog ljeta

Blu-ray diskovi će uskoro povećati kapacitet s inicijalnih 50 na 128 gigabajta. Informaciju je objavio industrijski konzorcij koji se brine o standardima formata te izdaje licence za proizvodnju Blu-ray proizvoda.

Novi diskovi će nositi nazive BDXL i IH-BD, a BDXL diskovi će imati kapacitet do 128 gigabajta i postojat će u verzijama na koje će korisnici moći snimati podatke. Recordable diskovi koji će primati samo jedan zapis imat će kapacitet 128 gigabajta, dok će rewritable diskovi dopuštati višekratno zapisivanje uz nešto manji kapacitet – 100 gigabajta.

IH-BD diskovi će se sastojati od dva sloja kapaciteta 25 gigabajta, pri čemu će na samo jedan sloj biti moguće zapisivati. Drugi sloj bi trebao imati tvornički otisnute podatke.

Povećanje kapaciteta nije izvršeno bez nekih odricanja pa stariji Blu-ray uređaji neće biti kompatibilni s novim diskovima. Prodaja novih uređaja i diskova počet će ovoga ljeta.