PUNJENJE PRORAČUNA

Kanađani grabe milijune zahvaljujući borbi protiv spama

08.03.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Žestoki anti-spam zakon koji su Kanađani donijeli 2013. godine počeo je donositi rezultate. Zakon je na snagu službeno stupio sredinom 2014., a odmah je zabrinuo marketingaše, baš kao i pravne odjele kompanija koje imaju prste u takvom oglašavanju. Kompanija Compu-Finder je nedavno prekršila zakon i sada treba platiti 1,1 milijun dolara vlastima, što je vrlo zgodno za popunjavanje proračuna

Kako je ranije bilo riječi, kazne za prekršitelje su uistinu drakonske - oko milijun dolara za pojedince pa sve do 10 milijuna dolara kada zakon prekrše kompanije. Vlada je napomenula i da se zakon ne tiče isključivo Kanađana, već i onih koji su van zemlje.

CRTC (Canadian Radio-television and Telecommunications Commission) je u četvrtak novčano kaznio Compu-Finder, jer su slali e-mail poruke bez pristanka primatelja, a saznaje se i kako su te reklamne poruke koristile funkciju za ukidanje pretplate koja nije radila.


Zanimljivo je da je kazna zasnovana na temelju četiri navodna kršenjazakona između srpnja i rujna 2014. godine, a izjava CRTC-a navodi kako je analiza žalbi pokazala da je Compu-Finder odgovoran za čak 26 posto žalbi u industrijskom sektoru.

Kanadska komisija također navodi kako je u tijeku čitav niz istraga kompanija i pojedinaca koji su ignorirali zakon, kojim se traži da komercijalne poruke poslane na društvene mreže, e-mail račune i mobitele (SMS-om) traže izričit pristanak primatelja.