PRVA POMOĆ

Kako vratiti slučajno izbrisane datoteke

10.01.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Kako vratiti datoteke koje ste slučajno ili namjerno izbrisali, a tek kasnije ste shvatili da su vam potrebne? Evo kako smo to mi napravili koristeći besplatni softver Recuva

Princip povrata datoteka odnosi se i na memorijske kartice ili USB memorijske štapiće na kojima vam se dogodila ista nesreća. Možda će ovaj savjet biti i najvažniji za memorijske kartice koje se koriste u digitalnim fotoaparatima, jer se tu radi o podacima koji su jedinstveni i kao takvi dragocjeni.

Za početak je najbolje ne dirati memorijsku karticu ili USB memoriju, a ako je pitanju disk računala, treba što manje kopirati i općenito raditi na njemu. Kopiranje na medij s kojeg je izbrisan potreban sadržaj može te podatke uništiti nepovratno. Nakon toga treba pokrenuti softver za vraćanje izgubljenih podataka. Preporučujemo Recuva, jer je besplatan i može raditi s memorijskim karticama i USB memorijama.

Ubacite u čitač karticu s izgubljenim datotekama ili spojite USB memoriju ako se radi o tom mediju. Pokrenite softver Recuva i u njegovu exploreru izaberite disk ili medij s kojeg su izbrisane željene datoteke. Nakon toga kliknite na tipku Scan.

Ova faza može potrajati dosta dugo, ne prekidajte je dok vam program ne pokaže popis datoteka koje je pronašao na mediju, a nekad su izbrisane s njega. Pokušajte pronaći željene datoteke po imenu i obilježite ih te kliknite na tipku Recover.

Program bi trebao datoteke prebaciti u folder iz kojeg su izbrisane.

Većina datoteka koje su nedavno obrisane može se vratiti ovakvom metodom, međutim ona nije sto posto sigurna pa se nemojte oslanjati na nju, već prije svega pazite na važne datoteke i redovite izrađujte sigurnosne kopije.