MOBILITY DAY 2013.

Kako uklopiti mobilno u poslovno

09.09.2013 u 13:35

Bionic
Reading

Ove godine konferencija će se najviše baviti upravljanjem mobilnim uređajima u poslovnom okruženju, ali bit će i zanimljivih predavanja vezanih uz višeplatformski razvoj aplikacija

Konferencija namijenjena IT profesionalcima koji se bave poslovnim i tehnološkim aspektima mobilnih rješenja bit će održana 26. rujna u hotelu Antunović u Zagrebu. Očekuje se više od 350 sudionika iz osam zemalja.

Uz tridesetak predavanja, ove će godine Mobility Day ugostiti i Sit with me, akciju u organizaciji Girl Geek Dinner kojom se odaje priznanje važnoj ulozi žena u kreiranju budućnosti tehnologije te otvara prostor za iskren razgovor o izazovima koje nosi budućnost u ICT sektoru za sve, kao i Startup Pitch, tijekom kojeg će do pet timova dobiti priliku predstaviti svoja inovativna mobilna rješenja.

O tome što sve možemo očekivati krajem rujna porazgovarali smo s Andrejom Radingerom i Tomislavom Bronzinom, direktorima konferencije.

Konferencija Mobility Day bit će ove godine održana sedmi put. Ima li izgleda da postane višednevna?

Razmišljamo o dvodnevnoj konferenciji, jer tema i sadržaja za nju definitivno ima. Čim procijenimo da je pravi trenutak za proširenje, krenut ćemo u realizaciju. Takvo pitanje se postavlja već godinama nakon svake konferencije Mobility Day.

No problem oko organizacije višednevne konferencije prije svega je financijske prirode. Trošak organizacije bio bi veći za oko 70 posto, što s trenutačnim budžetom to ne bismo mogli pokriti, a i upitno je bi li sponzori bili voljni pokriti dodatne troškove.

U tom slučaju, trebali bismo dizati cijene kotizacija, što sigurno u ovim vremenima ne bi išlo na ruku našim sudionicima.

Drugi izazov bio bi izostanak ljudi s posla dva dana u nizu. Vidjet ćemo što će biti u budućnosti, ideja i planova za proširenje ima, no za sada forma ostaje ista.

Je li konferencija dosegnula plafon što se broja sudionika tiče ili ima još prostora za rast?

Svake godine uspijemo nadmašiti prethodnu, tako da sam siguran da ima još prostora za rast. S obzirom na trendove, situaciju i prognoze na tržištu ne sumnjam u veliki potencijal i daljnji rast broja sudionika konferencije.

Mobilne tehnologije i prateća mobilna rješenja su interesantno i iznimno rastuće tehnološko područje, stoga ne čudi što interes za kvalitetnim predavanjima i sadržajem ovakvog tipa privlači interes i pozornost publike te raste iz godine u godinu.

Na kojim je temama naglasak ovogodišnje konferencije?

Središnja tema ovogodišnje konferencije upravljanje je mobilnim uređajima u poslovnom okruženju (MDM - Mobile Device Management). Ovo je trenutačno vrlo aktualna tema i provlači se kroz mnoga predavanja ovogodišnje konferencije, jer uređaji sve više penetriraju u sve sfere života, od privatnog do poslovnog.

Što biste preporučili iz redovnog programa?

Vrlo je zanimljiva tema višeplatformski razvoj, koju ćemo pokriti kroz nekoliko predavanja, a omogućuje programerima da razvijaju jedan kod za više platformi ili da razvijaju za sve platforme na programskom jeziku kojeg poznaju.

Također, treba istaknuti predavanja koja govore o korištenju pokreta za upravljanje uređajima u aplikacijama.

Od nekoliko MDM predavanja, svakako treba istaknuti da će dosta govora biti o optimizaciji troškova u firmama i korištenje BYOD (Bring Your Own Device) metode, koja podrazumijeva da zaposlenici koriste svoje privatne telefone u poslovne svrhe, poštujući sva sigurnosna pravila tvrtke.