FACEBOOK I GOOGLE

Kako se svinjska gripa širila na internetu

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 29.04.2009 11:48
  • Objavljeno 29.04.2009 u 10:44
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Današnje društvene zajednice kao što su Facebook i Twitter te alati poput Google Mapsa omogućuju nam da pratimo kako se vijesti i dijalozi na neku temu šire bespućima interneta. Facebook je danas objavio statistike vezane uz svinjsku gripu

Pomoću alata nazvanog Facebook Lexicon, koji omogućuje praćenje koliko se često određene riječi i fraze pojavljuju u porukama, u Facebooku su napravili analizu pojavljivanja termina 'swine flu' (svinjska gripa) prema stvarnoj lokaciji korisnika. Na kartama dostupnima na službenoj galeriji Facebooka vidi se koliko je u posljednjih tjedan dana rasla pojava tog termina na korisničkim stranicama korisnika iz SAD-a, Velike Britanije te Kanade.

Google

Google

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

To, naravno, nisu jedine statistike vezane uz svinjsku gripu koje možete pronaći na internetu. Tu je, primjerice, karta svih potvrđenih i nepotvrđenih pojava svinjske gripe širom svijeta, zasnovana na usluzi Google Maps.

Panika na Twitteru i druge statistike

Najveća histerija zavladala je na mikroblogerskom servisu Twitter, na kojemu korisnici pišu kratke poruke, do 140 znakova. Zbog nedostatka konteksta, a često i zbog neznanja korisnika, panika zbog svinjske gripe rezultirala je desecima tisuća poruka - što točnih, što netočnih - vezanih uz tu bolest. Mnogi su radi toga kritizirali ovaj servis i upućivali korisnike da vjeruju samo informacijama iz provjerenih izvora. No Twitter je alat kao i svaki drugi, a na korisniku je da odredi koje će korisnike pratiti i koje su informacije na njemu točne.

Ukoliko vas zanimaju statistike vezane uz svinjsku gripu i online društvene zajednice, donosimo još nekoliko linkova sa mnoštvom relevantnih sadržaja:

http://twist.flaptor.com/freq?gram=swine&tz=2

http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2009/apr/28/swine-flu-outbreak-mexico-pandemic
http://googlemapsmania.blogspot.com/2009/04/swine-flu-outbreak-on-google-maps.html

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi