SAVJETUJEMO

Kako izbjeći divljake u prometu?

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 23.06.2014 13:59
  • Objavljeno 23.06.2014 u 13:59
Untitled

Untitled

Izvor: Screenshot / Autor: youtube

Vozite li svakodnevno, posebice urbanim sredinama, poprilično smo sigurni da ste bar jednom poželjeli da ste sami na cesti

Legendarni komičar George Carlin odlično je primijetio da će svaki vozač za one koji upravljaju sporije od njega reći da se vuku po cesti, dok će za one koji voze brže konstatirati da nisu normalni. Drugim riječima, vozački stilovi se razlikuju, a premda smo svi završili auto školu, složit ćete se, malo tko se drži svega što je ondje naučio.

Ovo je dobra podloga za takozvano prometno nasilje - situacije u kojima jedni vozači nad drugima vrše određenu vrstu presije. Metode variraju od oduzimanja prednosti i/ili kojekakvih gestikulacija pa sve do otvorenih sukoba.

Kako ih izbjeći? Jednostavno.

Za nasilje je gotovo uvijek potrebno dvoje. Budite smirenija strana bez obzira na to tko je u pravu. Ukoliko uočite nasilnika, propustite ga, čak i onda kada nema prednost. Vozite defanzivno, držite razmak od vozila ispred sebe i skoro nikad nemojte trubiti. Ovaj oblik signaliziranja uvijek izaziva negativne reakcije pa ne čudi to što određeni europski gradovi zabranjuju njegovo korištenje.

Zadržite hladnu glavu i u opasnim situacijama. Osim što ćete s obje ruke na upravljaču i koncentriranim pokretima sigurno lakše izbjeći potencijalnu opasnost, nego da mašete rukama i psujete, također nećete izazvati negativne reakcije drugog vozača.

Nemojte koristiti mobitel dok upravljate automobilom i nemojte surfati internetom dok čekate zeleno svjetlo na semaforu. Osim što je zabranjeno, ovakvo ponašanje iritira druge vozače i usporava promet.

Također aktivirajte empatiju i stavite se u kožu ostalih sudionika u prometu. Možda siledžija koji vam se lijepi na branik i dugim svjetlima kao da Morseovim kodom signalizira da ste idiot, zapravo žuri u bolnicu na rođenje djeteta.

U slučaju najgoreg, u situaciji kada vas drugi vozač odluči fizički napasti, najpametnije vam je ostati u automobilu i nazvati policiju. Noviji automobili koriste elektronski sustav za centralno zaključavanje čim krenete u vožnju, a topla je preporuka da pri svakoj vožnji i sami zaključate sva vrata svog vozila. Osim što ćete se na taj način osigurati od toga da u slučaju prometne nesreće i prevrtanja automobila nitko iz njega ne ispadne, također ćete izbjeći situaciju da bilo tko neovlašteno uđe u vaše vozilo.

Razbiti staklo na automobilu i nije tako lako kako se možda čini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!