LUKAV PLAN

Kako Google namjerava zeznuti Microsoft

05.09.2013 u 21:29

Bionic
Reading

U Mountain Viewu imaju ambiciozan plan: razviti aplikacije za Chrome koje će funkcionirati samostalno i offline, na bilo kojem operativnom sustavu

Na peti rođendan svog preglednika Google je najavio izbacivanje Chrome Appsa. Na prvu loptu zvuči pomalo zbunjujuće, pogotovo kad se zna da su aplikacije za Chrome dostupne još od 2010., kada je otvoren i dućan online Chrome Web Store.

No Chrome Apps su korak dalje prema istinskoj platformi za aplikacije, s ambicijom da postanu dostojan suparnik Windowsima, OS X-u, jednog dana možda čak i iOS-u i Androidu, piše Verge.

Nove aplikacije izgledaju i ponašaju se poput onih na Windowsima i OS X-u. Razlikuju se po tome što imaju ugrađen kod zbog kojeg ih se može vrtjeti samo na Chromeu. Mogu funkcionirati kao samostalne aplikacije, raditi i kad nisu povezane s internetom, sinkronizirati se s različitim uređajima i operativnim sustavima. Mogu i pristupiti različitim dijelovima računala, poput memorije, kamere i Buletootha.

Zasad su dostupne jedino putem Windowsa i operativnog sustava Chrome, njih nešto više od 50. Korisnici macova morat će se strpjeti još kojih mjesec i pol.

Cilj je ambiciozan: toliko dotjerati aplikacije da ih, kao korisnici, nećete razlikovati od onih na koje ste navikli godinama koristeći Windowse. Nalik je trojanskom konju, budući da pomoću njega Google postavlja vlastiti ekosustav aplikacija povrh Windowsa i OS X-a.

Chrome, prema podacima StatCountera, trenutačno koristi oko 42 posto surferica i surfera, što ga čini najpopularnijim preglednikom na svijetu. Budući da je sveprisutan, u Googleu se nadaju kako će to biti dovoljan mamac razvojnim programerima za izradu aplikacija za Chrome. Dodatni poticaj je to što bi te aplikacije trebale raditi neovisno o tome koji se operativni sustav koristi.

Zasad se radi samo za desktop, no u planu je i razvoj mobilnih aplikacija koje će biti ponuđene putem Playa i App Storea.