MALO SAVJETA

Kako da vam mobitel ne upropasti godišnji odmor

17.07.2014 u 07:22

Bionic
Reading

Želite se doista opustiti dok ste na godišnjem odmoru? Teško ćete to postići ako će vam mobiteli i tableti stalno zvrndati i odvlačiti pažnju. Vrijeme je za digitalnu detoksikaciju

Prema rezultatima nekoliko istraživanja, otključavamo zaslon mobitela između 110 i 150 puta dnevno. Ne samo što to radimo često, već puno puta i zbog navike, bez namjere i cilja.

Nije problem samo u tome što vrijeme koje provedete zureći u zaslon mobitela možete iskoristiti na tisuće drugih načina, već i to što stalno provjeravanje ima li išta novo prekida nit onog što god u tom trenutku radite - pričate s prijateljima, radite, gledate film... Često je to nepristojno, a i zezne vam koncentraciju.

Ako se doista želite odmoriti i opustiti tijekom godišnjeg odmora (a i inače u trenucima slobodnog vremena), vrijeme je da se riješite te navike ili ju barem svedete na razumniju mjeru.


Evo što možete isprobati.

Ugasite obavijesti (notifikacije)
Obavijesti su blagodat moderne tehnologije jer nam pomažu u redovnom praćenju e-pošte, društvenih mreža i drugih internetskih čarolija na kojima smo aktivni. No, isto nas tako drže u stanju stalne napetosti.

U gotovo svakoj aplikaciji koju koristite moguće ih je isključiti ili namjestiti tako da se uređaj oglašava samo onda kad stignu doista važne obavijesti. Recimo, samo e-mailovi.

Na Androidima ćete te opcije morati potražiti u svakoj aplikaciji zasebno. Na uređajima pogonjenim iOS-om otvorite Settings, pa Notification Center.

Manje obavijesti znači i manje provjeravanja mobitela. Isprobajte to bar tijekom jednog dana. Nije tako loše kako zvuči. Naprotiv.

Deinstalirajte aplikacije
Gašenje obavijesti nije bilo dovoljno? Pokušajte ukloniti sve aplikacije osim onih bez kojih nikako ne možete zamisliti život.

Možete krenuti od onih koje donose web odredišta i usluge online na vaš mobilni uređaj. Trebate li zbilja Facebook i Twitter i na mobitelu i na laptopu? Je li pristup mobilnom e-mailu doista nužan? Može li Pinterest pričekati dok se ne vratite kući? Ako baš zatreba, svim tim aplikacijama možete pristupiti i preko mobilnog web preglednika.

Pomoći će vam ako na vrijeme provedeno uz mobitel gledate kao da vam krade trenutke koje bi mogli provesti radeći nešto zabavnije, što vas više ispunjava i odmara.

Brisanjem aplikacija skratit ćete vrijeme potrebno za održavanje svog uređaja, ali i osloboditi memoriju te svoj početni zaslon učiniti preglednijim.


Uključite zrakoplovni mod rada
To je najbrži način isključivanja svih obavijesti (kao i poziva i SMS poruka), a da pritom mobitel ili tablet još uvijek možete koristiti u druge svrhe (recimo, fotografiranje).

Upotrijebite dediciranu aplikaciju
Postoji nekoliko aplikacija koje mogu pratiti vaše mobilne aktivnosti i ograničiti ih prema potrebi.

Jedna od njih je BreakFree (Android, uskoro i iOS), koja će ponuditi detaljni pregled koje aplikacije žderu najviše vašeg vremena i koliko često provjeravate mobitel. Može ugasiti pojedine ili sve obavijesti, zvukove i pristup internetu, pa i postaviti automatski SMS kao odgovor onima koji vas pokušavaju kontaktirati dok ste na odmoru. Možete odrediti i razdoblje tijekom kojeg ne želite biti uznemiravani.

StayOnTask će vas podsjetiti kad ne biste trebali raditi (i provjeravati mobitel), dok vam AppDetox pomaže u uklanjanju ovisnosti o obavijestima.

Sakrijte mobitel
Postavite si prepreke koje će stalno provjeravanje mobitela otežati ili učiniti nemogućim. Stavite kompliciranu lozinku za zaslon za zaključavanje, recimo. Stavite mobitel u ladicu ili ga ostavite u torbi dok ste na poslu ili kod kuće.

Možete postaviti i pravila ponašanja. Primjerice, ne dijelite fotografije čim ih napravite. Ne provjeravajte Twitter češće od jednom na sat.

Izvor:Gizmodo