AMBICIOZAN PLAN

Kako će prikupljati svemirsko smeće?

23.01.2013 u 15:57

Bionic
Reading

Projekt agencije vojske Sjedinjenih Država ima smion cilj - pokupiti što se još iskoristiti može sa satelita koji više nisu u funkciji, a još su u orbiti

DARPA (skraćeno od Defense Advanced Research Projects Agency), agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za američku vojsku, prošlog je ljeta najavila program nazvan Phoenix.

Njegovi svrha i cilj prilično su ambiciozni - pokupiti satelite koji više nisu u funkciji i drugo smeće koje smo ostavili da pluta u orbiti i iz njega izvući dijelove koje je još moguće iskoristiti.

Proteklih mjeseci nije se moglo čuti puno o tome kako projekt napreduje. Sudeći po videu objavljenom na YouTubeu, čini se kako nisu sjedili besposleno.

Koliko se može zaključiti po prikazanom, još se radi na razini koncepta i u laboratoriju. No vidi se više komponenti koje će, nadaju se u DARPA-i, biti upotrijebljene za opremanje svemirskih smetlara.

Testiranje će, piše Engadget, vjerojatno još nekoliko godina biti obavljano na Zemlji prije no što se čistači otisnu u bliži svemir. Prva probna misija najavljena je za 2016. godinu.

Phoenix predviđa lansiranje opslužne letjelice, opremljene robotskim rukama i s dovoljno konjskih snaga za samostalan rad, ako se za tim ukaže potreba. Slijedit će je niz manjih radnih letjelica. Opslužni brod dosegnut će dio orbite nazvan 'groblje', na visini od otprilike 35 kilometara, zgrabiti unaprijed odabrane olupine i iz njih izvući korisne dijelove.

Pogledajte kako bi to moglo funkcionirati: