ZUCKERBERGOV TELEFON

Kakav je to mobitel patentirao Facebook?

13.05.2014 u 20:32

Bionic
Reading

Baš kada je prošlo neko razdoblje bez glasina o mogućem Facebook mobitelu, stigao je materijal za novu salvu. Prve glasine o Facebook smartphoneu su se pojavile prije nekoliko godina, navodno upravo zahvaljujući neobičnim patentima ove kompanije

'Novi' patenti pokazuju uređaj koji je još neobičniji u odnosu na danas poznate pametne telefone. Facebook kao kompanija, ali i Zuckerberg osobno su odbijali bilo kakvu mogućnost izrade vlastitog uređaja, jer je to 'besmisleno' pored svih proizvođača. S druge strane, patenti koje je kompanija spremila pokazuju da se, barem idejno, na mobilnom uređaju radilo još od 2011. godine.


Izvorni patent, kojeg je zatražio inženjer kompanije, prikazuje uređaj koji je standardnog ekrana osjetljivog na dodir, ali je bočna strana osim s dugmadi 'opremljena' i plohama za registriranje gesti i dodira. Facebook je iste godine zatražio i patent na uređaj koji je oblika LG-evog G Flex smartphonea. Uređaj bi koristio različite geste iz 'biblioteke' kako bi upogonio različite funkcije, vjerojatno ne isključivo vezane za moguću Facebook aplikaciju.

Tadašnji izvori su za TechCrunch naveli da dio kompanije radi na posebnom softveru za uređaj, a treća strana (neki od mobilnih proizvođača) je radio na hardveru. Je li posrijedi bio propali pokušaj partnerstva s HTC-om može se samo nagađati.

Patentni prikaz neobičnih uređaja koje je zamislio Facebook je moguće pronaći ovdje