PREPOZNAJTE PRAVI TRENUTAK

Kada zamijeniti bateriju u svom laptopu

24.09.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Primijetite li da vam se prijenosno računalo naglo gasi ili da baterija više ne traje kao prije, možda biste trebali zamijeniti bateriju

Nove generacije prijenosnih računala sve su laganije i tanje, a proizvođači obećavaju će da unatoč tome baterija trajati nekoliko sati. U prosjeku vrijeme autonomije odnosno trajanja baterije varira od tri do šest sati.

S vremenom baterija slabi, a vrijeme autonomije se smanjuje. Bez obzira na to koliko čuvate i pazite bateriju svog prijenosnog računala, ona će u nekom trenutku 'umrijeti'.

Kako biste izbjegli situaciju u kojoj vam je računalo prijeko potrebno, a baterija više ne daje znakove života, HowToGeek je otkrio kako prepoznati kad je pravo vrijeme za zamijeniti bateriju na prijenosnom računalu.

Zašto baterije gube snagu?

Često punjenje i pražnjenje utječe na snagu i izdržljivost baterije. Dodate li tome još i visoku temperaturu, kakva se razvija u prijenosnom računalu kad ga dugo koristite, jasno je zašto baterija ne može trajati vječno.

Ukoliko posjedujete prijenosno računalo s odvojivom baterijom, možete joj produljiti životni vijek tako da ju odvojite od računala kad god radite 'na struju'. Na taj ćete način izbjeći pretjerano punjenje baterije i produljiti joj životni vijek.

Vlasnici takvih računala ujedno imaju mogućnost kupovine rezervne baterije koja im može omogućiti nekoliko sati autonomije više. Također, oni mogu jednostavno sami zamijeniti bateriju bez odlaska u servis.

Ona računala koja zbog svog dizajna i konstrukcije imaju ugrađenu bateriju, zahtijevaju da se zamjena baterija odrađuje u servisu koji će u potpunosti rastaviti uređaj i zamijeniti dotrajalu bateriju.

Provjerite kapacitet baterije

Ovisno o prijenosnom računalu, baterija može imati različitu jačinu, pa onda i kapacitet.

Želite li provjeriti u kakvom je stanju baterija vašeg računala, isprobajte aplikaciju BatteryInfoView. Ova besplatna aplikacija prikazat će vam kolik bi kapacitet baterija trebala imati, kolik joj je trenutačni kapacitet i koliko se baterija zapravo troši.

Za neke baterije aplikacija će prikazati i sastav, ali i broj ciklusa punjenja i pražnjenja koje je baterija već odradila, što može pomoći u procjeni njenog životnog vijeka.

Kalibrirajte bateriju

Informacije o tome u kakvom je stanju vaša baterija ne moraju uvijek biti u potpunosti točne.

Naime, neke baterije nakon više ciklusa punjenja i pražnjenja pokazuju nižu razinu kapaciteta jer njihov senzor krivo izračunava stupanj 'potrošenosti' baterije.

Kako biste točno znali na čemu ste, možete kalibrirati bateriju. Neki proizvođači prijenosnih računala isporučuju alate za kalibraciju baterije sa samim uređajem. Drugi, poput Applea, tvrde da njihovi uređaji ne trebaju kalibraciju.

Ukoliko vaš uređaj nije došao s nekim od alata, a primijetili ste da se baterija veoma brzo prazni, pokušajte s ručnom kalibracijom.

Napunite bateriju u potpunosti i potom isključite računalo na barem dva sata, ali ga ostavite uključenog u struju. Na taj način ćete omogućiti bateriji da se ohladi.

U postavkama za upravljanje baterijom odaberite da se računalo 'uspava' ili ode u hibernaciju kad baterija padne na pet posto snage. Isključite računalo iz struje i nastavite ga koristiti sve dok se ono automatski ne isključi.

Kad vam se računalo isključi ostavite ga da se 'odmara' barem pet sati, potom ga ponovno uključite u struju i napunite bateriju do 100 posto.

Vratite sve postavke baterije na uobičajene vrijednosti. Kad se baterija ponovno napuni, računalo bi trebalo prikazivati realnije stanje baterije. Ukoliko se računalo i nakon toga brzo gasi, razmislite o novoj bateriji.

Reciklirajte baterije

Želite li sami zamijeniti bateriju na svom prijenosnom računalu, nemojte uvijek ići na najjeftiniju varijantu koju možete pronaći na internetu.

Najbolji je, iako često i najskuplji izbor, kupiti originalnu bateriju izravno od proizvođača ili ovlaštenog zastupnika. Zamjenske baterije, bezimenih proizvođača, često nisu dovoljno testirane i mogu dovesti do ozbiljnog kvara na računalu zbog pregrijavanja ili čak eksplozije.

Ne zaboravite staru bateriju odnijeti u reciklažno dvorište ili do kontejnera za stare baterije.