ČUDESNI PROJEKTOR

Kad likovi u slikovnicama ožive

05.03.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Istraživači iz Disney Researcha osmislili su projektor koji može 'oživjeti' likove iz slikovnica i tako ih učiniti zanimljivijima djeci. A to je tek djelić HideOutovih mogućnosti

Dječje slikovnice koristile su se kako bi se potakla mašta i uvelo djecu u svijet knjiga, priča i kulture čitanja.

No sustav projektora za pametne telefone HideOut koji su razvili u Disneyevom Research centru u Pittsburghu u dječji odnos sa slikovnicama unijet će dodatnu komponentu interakcije.

Projektor omogućava djetetu da pokreće digitalne, animirane likove iz priče u stvarnom svijetu. Prelaskom kamere preko infracrvenih likova skrivenih u slikovnici, likovi reagiraju i na fizičke prepreke u stvarnom svijetu.

Iako je sustav još uvijek u fazi razrade, u Disney Researchu vjeruju kako bi se u budućnosti mogli izrađivati pametni telefoni s ugrađenim projektorima koji bi služili za pregledavanje digitalnih dokumenata projiciranih na zid ili stol.

Također, predviđaju kako bi se pomoću takvih projektora mogli ostvariti tematski parkovi s proširenom stvarnošću jer će korisnici moći sami projicirati svoje likove i upravljati njima.

Vjeruju da će tako i ukloniti potrebu za igraćim figurama u, primjerice, šahu ili drugim društvenim igrama, a animirani likovi dat će novu dimenziju takvim igrama i oživjeti ih.