ne nasjedajte

Još jedna žrtva 'nagradne igre' na Facebooku, ne šaljite fotografije osobnih dokumenata!

23.11.2018 u 12:10

Bionic
Reading

O prevari koja hara Hrvatskom nekoliko puta oglasila se policija, ali i institucije poput Hrvatske narodne banke

Iako policija gotovo svakodnevno upozorava građane da ne nasjedaju na lažne nagradne igre na društvenim mrežama, građani ih ne slušaju i ostaju bez osobnih podataka.

Naime, kako piše Glas Slavonije, u srijedu nakon što je saznala da je nepoznata osoba kreirala lažnu objavu na društvenoj mreži s lažnom nagradnom igrom, virovitičkim se policajcima javila 23-godišnjakinja. Djevojka je prijavila da je 15. studenoga, prilikom korištenja društvene mreže, vidjela objavu trgovačkog lanca gdje se u nagradnoj igri tražila fotografija osobne iskaznice i fotografija vlasnika kako drži osobnu iskaznicu, a što je ona, kako bi sudjelovala u nagradnoj, igri i učinila te poslala na navedenu objavu.

O istom se već ovoga tjedna oglasila policijska uprava na području Požeško-slavonske županije, ali i Hrvatska narodna banka, s čijom su se objavom također poigrali prevaranti.

'Potaknuti upitima građana o navodnoj nagradnoj igri Hrvatske narodne banke, upozoravamo javnost da je navodna nagradna igra objavljena na lažnoj Facebook stranici HNB-a, kao i da Hrvatska narodna banka nema organiziranu nagradnu igru niti na bilo koji način, pa ni putem SMS poruka, kontaktira građane da bi im ponudila tu nagradnu igru, koja uključuje i dostavu niza osobnih podataka.

Stoga građane pozivamo na oprez, odnosno da se suzdrže od ponuda za sudjelovanje u toj nagradnoj igri.

Raspoložive informacije upućuju na postojanje osnovane sumnje da se radi o računalnoj prijevari odnosno korištenju tzv. phishing tehnike od strane za sada nepoznatog počinitelja s ciljem pribavljanja osobnih podataka korisnika Facebook društvene mreže te da tim radnjama sebi ili drugome pribavi znatnu imovinsku korist, odnosno prouzroči štetu korisnicima Facebook društvene mreže, kao i samom HNB-u, radi čega HNB poduzima odgovarajuće korake.

  • +3
Služba kibernetičke sigurnosti Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ujedno napominjemo da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske objavilo upozorenje na lažne nagradne igre ponuđene putem Facebook stranica', napomenuli su iz HNB-a.