ISPROBALI SMO

Jesu li slušalice Razer Kraken 7.1 Chroma vrijedne vašeg novca?

10.03.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Dobio sam sjajnu priliku isprobati najnoviju verziju Razerovog Krakena - headset oplemenjen 7.1 virtualnim surroundom

U posljednje vrijeme, čini se, nije dovoljno imati dobar headset kako bi netko bio kul. Potrebno je da headset izgleda fenomenalno. Imajući to na umu, Razer je predstavio posljednju inačicu serije slušalica Kraken.

Prije nego što ih uopće isprobate, imat ćete osjećaj kao da u rukama imate nešto prestižno. Mat plastika kombinirana s mrežastim meš materijalom stvara ekstra fini dojam s jastučićima za uši obloženim lažnom kožom.

Razer Kraken 7.1 Chroma


Dodatnu dozu profinjenosti dodaje i karakteristično svjetlo Chroma od 16,8 milijuna boja koje, htjeli vi to ili ne, očigledno ide na čitavu liniju novih Razerovih proizvoda. Zgodan detalj oko ove periferije leži i u praktičnosti mikrofona. On je, naime, skriven u lijevoj slušalici, a korisnik ga doslovno može izvući kada ga želi koristiti.

LED indikator uključenog/isključenog mikrofona vrlo je praktični detalj, uzmemo li u obzir da zbog osvjetljenja znate kada je aktivan ili neaktivan. Ovo sve samo komplimentira relativno jednostavnom i oku ugodnom dizajnu headseta. Da stvar bude još bolja, zvuk dobiven kroz mikrofon jedan je od najboljih koje sam do danas čuo

Dobra vremena nastavljaju se i tijekom instalacije. S obzirom na to da se radi o USB slušalicama, računalo će trebati instalirati drivere. Na sreću, Razer Synapse posao radi ekspresno i kvalitetno, što me je doista iznenadilo, s obzirom na to da sam sa svim ostalim Razerovim periferijama imao barem malih problema pri instaliranju.

Nažalost, sve što je dobro kratko traje, u što sam uvjerio istog trena kada sam slušalice krenuo testirati. Virtualni 7.1 surroundzanimljiv je koncept koji će svakom FPS gejmeru biti od koristi, no način na koji ga Kraken reproducira teški je prosjek. Zvuk pozicioniran iza vas reproducira se kao što bi se očekivalo, dok onaj naprijed dolazi odozgo. Ovo je, kao što ste i pretpostavili, dosta velik problem sve dok se ne pomirite s činjenicom da vojnici koji na ekranu pucaju od naprijed zvuče kao da na vas jurišaju s višeg kata.


Nadalje, zvuk koji reproduciraju 40-milimetarski driveri super je ako volite prodorne/duboke basove i piskutave visokotonce, no loš ako patite na srednje tonove. Drugim riječima, ako ste ikad, ali IKAD razmišljali da ovaj headset kupite za slušanje glazbe, budite sigurni da ćete zažaliti što ste ih kupili. U drugu ruku, Kraken 7.1 Chroma napravljen je za fanove pucačina iz prvog lica, što znači da cilja kompletno drukčiju publiku.

Što se udobnosti slušalica tiče, tu bi Razer donekle mogao poraditi. Uzmem li u obzir kako većinu gejmerskih slušalica gejmeri koriste i po nekoliko sati u komadu, imperativ je da budu udobne. Kraken, nažalost, to nije. Nakon par sati korištenja slušalice postanu neudobne te korisnika tjeraju da ih odloži kako bi se odmorio.


Posljednja je stvar na koju imam prigovor cijena. Za paket koji nude – ispodprosječnu reprodukciju glazbe, prosječan sveobuhvatan zvuk, jednostavnu instalaciju i 'seksi' izgled, 789 kuna za USB headset možda je malo previše za širu gejmersku publiku. Ako pak već imate Razerovu tipkovnicu i miš s osvjetljenjem Chroma, ove slušalice sjajno će vam upotpuniti zbirku osvijetljenih periferija. Ostali? Predlažem da ih isprobate prije kupnje, ne biste li došli do istog zaključka kao i autor ovih redaka.

Razer Kraken 7.1 Chromaheadset
Tehničke specifikacije:
Driveri: 40 mm
Frekvencija: 20 Hz - 20 KHz
Impedancija: 32Ω
Osjetljivost na 1kHz: 112dB
Snaga: 30mW
Konekcija: zlatni USB
Duljina kabla: 2 m

Težina (s kablom): 340 g
Mikrofon: da
Cijena: 789 kn (instar)