ODLAZAK LEGENDE

Jerry Yang napušta Yahoo

18.01.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Nakon burne godine Jerry Yang odlazi iz tvrtke čiji je suosnivač i s kojom je stvarao povijest interneta. Čini se da je prodaja tvrtke neminovna

Yahoo je objavio da je Yang dao ostavku na sve pozicije koje je držao u matičnoj kompaniji, Yahoou Japan i Alibabi, piše Digital Trends.

'Vrijeme provedeno u Yahoou, od osnivanja do danas, obuhvatilo je neka od najuzbudljivijih i najispunjavajućih iskustava mog života. Ipak, vrijeme je da se posvetim drugim stvarima izvan Yahooa. Dok napuštam tvrtku koju sam suosnovao prije gotovo 17 godina, s entuzijazmom gledam na imenovanje Scotta Thompsona kao glavnog izvršnog direktora. Njegova sposobnost, zajedno s cijelim vodstvom Yahooa, vodit će tvrtku u uzbudljivu i uspješnu budućnost', napisao je u priopćenju.

Yang je tako presjekao sve veze s tvrtkom nakon nevjerojatno burne godine. Nakon što je Carol Bartz otpuštena bez pompe Yahoo je sve do početka ovog mjeseca bio bez direktora. I to nakon što je u zadnjih pet godina promijenio njih četiri.

Problemi vjerojatno sežu dublje, u samu srž kompanije. Yahoo je postao tvrtka koja ne zna što je i čime se bavi i koja je tek nedavno oprezno zakoračila u stvaranje digitalne medijske platforme, nakon što je podbacila s pretraživanjem i e-poštom.

Tržišni udio koji drži smanjio se, a analitičari su izgubili povjerenje u nekadašnjeg internetskog diva. U nekoliko navrata otpuštao je veći broj zaposlenih, a početkom godine isporučio je razočaravajuće izvješće o povratu investicija.

Yang svejedno nije bio spreman predati se. Iako se glasno nagađalo o mogućoj prodaji Yahooa (ili otvoreno zagovarala ta opcija), tvrdio je da se o tome ne razmišlja, sve do početka ove godine.

Njegov odlazak može se tumačiti kao znak da je prodaja opet na dnevnom redu. Poznato je da je htio održati Yahoo na okupu - odigrao je značajnu ulogu u odbijanju više milijardi dolara teške Microsoftove ponude prije četiri godine. Bez njega u tvrtki opcija prodaje čini se izvjesnom.

Treba imati na umu da ni ostatak upravnog odbora Yahooa nije oduševljen tom idejom, pa će potencijalni kupac morati računati na otpor. No Yangov odlazak vjerojatno je početak predaje. Tvrtka je i ovako, zahvaljujući njemu, ostala stajati na nogama davno nakon što je trebala pasti.

Čini se da će sad podijeliti tvrtku na manje dijelove i ušićariti koliko se može. Investitorima se, reklo bi se, to sviđa - nakon Yangove objave o odlasku cijena dionica Yahooa skočila je više od tri posto.