BLAGDANSKO DARIVANJE

Jeftin i koristan tehno poklon? Evo ideje!

07.12.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Što biste dragim osobama mogli pokloniti za blagdane, a da ih razveseli, bude im korisno i pritom ne napravi rupu u vašem novčaniku?

Ako rado koriste digitalne fotoaparate, pametne telefone, tablete, laptope i slične gadgete, razmislite o kupovini memorijske kartice. Jedne, a možda više njih.

Male su i lagane, pa stoga i lako prenosive - većina ih stane bez problema čak i u onaj mali džep na trapericama.

Može ih se više puta brisati i ponovno puniti, ne ovise o izvoru električne energije, a i lakše podnose padove, udarce i slično.

Pri kupovini memorijske kartice bitne su dvije stvari: brzina i kapacitet kartice. Ako je memorijska kartica prespora, ona će usporavati aparat u radu. Sporost kartice dolazi do izražaja najviše pri slijednom slikanju (burst mode) ili pri snimanju videosnimki.

Što se tiče kapaciteta, tu je stvar jednostavna: što više - to bolje. SD kartice, prvenstveno namijenjene prijenosu glazbenih datoteka, ipak se najviše koriste kod digitalnih fotoaparata.

Cijene računalne memorije već su neko vrijeme prilično niske, pa možete za razmjerno male novce im pomoći u proširivanju memorijskih kapaciteta njihovih uređaja i time im omogućiti i olakšati pohranjivanje više fotografija, videozapisa i drugih multimedijalnih sadržaja.

Primjerice, Hrvatski Telekom u svojoj ponudi ima memorijske kartice različitih proizvođača i kapaciteta, u cjenovnom rasponu od pedesetak do nešto manje od 130 kuna, ovisno o kapacitetu.

Pa tako Kingstonovu microSD memorijsku karticu kapaciteta dva gigabajta možete kupiti za 48 kuna. Najveća kartica istog proizvođača košta 128 kuna, a nudi 16 GB prostora za pohranu, što je četiri puta više nego što je korisnicima na raspolaganju u, primjerice, Samsungovoj kameri Galaxy.

Istu cijenu ima i Transcendova memorijska kartica istog kapaciteta, dok najveća SanDiskova (osam GB) košta 98 kuna.

Provjerite što se još nudi, a svratite i na Facebook stranicu Hrvatskog Telekoma i družite se, pratite novosti iz ponude i pitajte sve što vas zanima.