PRVA POMOĆ

Jednostavno zaštitite svoj tablet ili smartphone

15.08.2013 u 20:17

Bionic
Reading

Da biste zaštitili podatke na svom pametnom telefonu ili tabletu, ne trebaju vam skupe aplikacije. Dovoljno je nekoliko se minuta poigrati s postavkama

Ne morate biti špijun ili veoma važna osoba da poželite zaštititi svoj tablet ili pametni telefon i podatke koje imate na njemu od znatiželjnih očiju.

Svakome se može dogoditi da izgubili ili mu bude ukraden uređaj, a tada su svi podaci koji su bili na tom uređaju u rukama krive osobe koja ih možda može zloupotrijebiti.

Kako biste se osigurali da su vaši podaci zaštićeni od neovlaštenih osoba te ih i u slučaju gubitka ili krađe uređaja možete 'dohvatiti' ili 'uništiti', ne morate koristiti komplicirane programe.

About.com ističe kako je dovoljno tek nekoliko minuta kako biste instalirali aplikacije koje će zaključati vaše podatke, otežati pristup uređaju, ali i omogućiti vam da u slučaju gubitka locirate uređaj i po potrebi izbrišete osjetljive podatke.

Zaključajte ekran

Vjerovali ili ne, uključivanje zaštitnog mehanizma zaključavanja ekrana često sprečava krađu podataka 'u prolazu', a može i obeshrabriti nekoga tko je iskoristio vašu nepažnju i ukrao vam uređaj ne bi li ga koristio za pozive ili surfanje internetom. Istovremeno, zaključan ekran otežat će pristup vašim podacima i dati vam vremena da reagirate i blokirate SIM karticu ili izbrišete podatke.

Većina uređaja prema tvorničkim postavkama nema uključen nikakav zaštitni mehanizam. Dovoljno je prijeći prstom po ekranu i on će se otključati.

Bez obzira na to koji tablet ili pametni telefon imate, postavke za zaključavanje ekrana pronaći ćete u postavkama uređaja u dijelu koji se brine za sigurnost uređaja.

Odaberite unos PIN-a ili zaporke kako biste zaključali ekran. Prilikom odabira imajte na umu da je bolje da PIN ima više od četiri znamenke, odnosno da je zaporka dovoljno komplicirana da spriječi otključavanje, a dovoljno jednostavna da vas ne izludi ako je morate desetak puta dnevno upisivati za pristup uređaju.

Zaključajte (enkriptirajte) osjetljive podatke

Stručnjaci za sigurnost tvrde kako enrkipcija na mobilnim uređajima ne bi trebala biti stvar odabira, već bi je trebali koristiti svi korisnici. Naime, mobilni uređaji sadrže identifikacijske podatke zbog kojih bi bilo tko, tko dođe do njih, mogao ozbiljno naštetiti korisniku.

No enkripcija će usporiti korištenje uređaja jer će od korisnika zahtijevati upisivanje dodatne šifre i potom vrijeme za dekripciju podataka. I tako prilikom svakog ulogiravanja.

Ipak, nešto sporije ulogiravanje ne bi trebalo biti prepreka za instaliranje i aktivno korištenje enkripcije. Bolje biti siguran.

Koristite li iPhone ili iPad prvo ćete morati odrediti šifru za zaključavanje uređaja, i to u 'Settings', 'General' i potom pod 'Passcode Lock'. Kako biste odredili šifru dulju od četiri znamenke, prije postavljanja šifre isključite 'Simple Passcode'.

I to je to. Uključivanjem 'Passcode Lock' zaštićene su poruke u 'iMessagesu', e-mailovi i podaci pojedinih aplikacija.

Korisnici Androida morati će se malo više 'pomučiti'. Kod njih šifra za zaključavanje ekrana i enkripcija nisu spojene u istoj postavci.

Prije svega u postavkama pronađite 'Security' i 'Encrypt phone'.

Uređaj će od vas zatražiti da upišete zaporku dugačku barem šest znakova od kojih jedan mora biti broj. Ta će vam zaporka ubuduće biti i zaporka za otključavanje ekrana.

U postavkama možete odabrati i želite li enkripciju proširiti na podatke pohranjene na SD kartici (fotografije, video snimke i ostale podatke).

Uključite opciju za praćenje uređaja

I iOS i Android uređaji nude aplikacije koje će ući u trag izgubljenom ili ukradenom uređaju, otkriti vam njegovu lokaciju i izbrisati osjetljive podatke s njega.

Kod iOS uređaja to je 'Find My Phone', dok je kod Androida to nedavno predstavljen 'Android Device Manager'.

Obje su aplikacije veoma jednostavne za korištenje, ali funkcioniraju samo ako je uređaj koji se traži uključen i ako ima aktiviranu opciju utvrđivanja lokacije (ili putem GPS-a ili putem WiFi-ja).

Za pronalazak uređaja morat ćete se poslužiti računalom na kojem ćete se ulogirati u svoj Google odnosno Apple račun i potražiti izgubljeni uređaj.

Ujedno ćete s računala moći i izbrisati osjetljive podatke te se tako osigurati da nitko te podatke ne može iskoristiti umjesto vas.