KOBNI KOD

Jedan datum vaš iPhone pretvara u neupotrebljivu ciglu, a evo i zašto

15.02.2016 u 14:18

Bionic
Reading

Ovih dana internetom kolaju informacije o bugu koji iPhone uspješno pretvara u 'neupotrebljivu ciglicu'. Kada korisnici postave datum na 1/1/1970, iOS nije u stanju obraditi stvari na odgovarajući način i pametnom telefonu je odzvonilo. Mogući razlog ove greške otkriva YouTuber Tom Scott

Ljudi su 'nasjedali' na 'šalu' koja stiže s mreže 4chan, a gdje su rekli kako postavljanje uređaja na navedeni datum otkriva stari Apple logo poput kakvog easter egga. Svijet je sada sasvim sigurno bogatiji za koju tisuću neupotrebljivih pametnih telefona, a sve zbog jedne kratke 'lekcije' iz Unixa.

iPhone interpretira vrijeme kao cijeli broj, sa začetkom na 1/1/1970, što je poseban dan u svijetu računala. Programi su tada trebali jednostavan način za prikazivanje ('razumijevanje') datuma. Trebali su jednostavan 'sat koji kuca', a najjednostavniji mogući način je bilo prikazati to cijelim brojevima - u sekundama. Tom Scott otkriva kako i dan danas koristimo istu stvar, jer je 'općenito gledano to najbolji način za spremanje datuma i vremena'.


Ponoć na prvi siječnja 1970. godine tako računala razumiju kao...nulu. To samo po sebi nije toliki problem, no ako uređaj pokuša prikazati vrijeme prije toga, poput kakve tekstualne poruke koja je stigla prije koji sat, sustav će pokušati s 'negativnim brojem' i izazvati rušenje.

Apple za sada nije reagirao na bug, no čini se kako nije sve izgubljeno. Valja ili pustiti uređaj da se baterija sama isprazni (nakon dugo vremena), fizički odspojiti bateriju (ako tko zna na koji točno način i računa s gubitkom garancije) ili odnijeti uređaj u Appleovu trgovinu na popravak.