NEPOTVRĐENA TEORIJA

Je li Zemlja imala dva mjeseca?

10.07.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Zamislite kad biste podigli pogled prema noćnom nebu i vidjeli dva mjeseca umjesto jednog. Takav bi prizor, tvrde dva znanstvenika, mogli vidjeti da ste na Zemlji živjeli prije četiri milijarde godina

Teorija je prvi put objavljena u časopisu Nature 2011., a bit će ponovno aktualizirana tijekom konferencije o porijeklu Mjeseca, koju u rujnu organizira Royal Society, piše Telegraph

'Zemlja je jedini planet u Sunčevu sustavu koji ima samo jedan mjesec, što je neobično i traži objašnjenje', navodi Huffington Post riječi koautora studije dr. Karla Asphauga, profesora planetarne geologije s Državnog sveučilišta u Arizoni.

Teorija velikog udarca, koja objašnjava nastanak našeg Mjeseca, tvrdi kako se objekt veličine Marsa sudario sa Zemljom. Krhotine nastale kao posljedica tog udara su se spojile u mjesec. Kad se tako nešto dogodi, obično se stvori više mjeseca, koji se hvataju i sudaraju međusobno sve dok ne ostane samo jedan.

Plimne sile i Sunčeva gravitacija vjerojatno su orbite ta dva mjeseca učinile nestabilnima, zbog čega su se nakon nekog vremena sudarili. Sudar se dogodio pri maloj brzini, pa nije ostavio krater iza sebe. To bi moglo objasniti čudnu asimetriju karakterističnu za Mjesec - njegova je površina okrenuta Zemlji niska i ravna, a tamna strana puna je kratera i planina.

NASA-ina misija GRAIL testirala je teoriju koristeći satelite za mapiranje Ebb i Flow, koji su ispitivali raspodjelu mase na Mjesecu putem njegova gravitacijskog polja. Testiranje, provedeno od rujna 2011. do prosinca 2012., nije dalo dovoljno dokaza u prilog teoriji ili protiv nje.

Procjenjuje se kako su Zemlja i Mjesec nastali negdje između 30 i 130 milijuna godina nakon stvaranja Sunčeva sustava.

Pogledajte NASA-in video: