IPHONE 4S

Jabuka je pala dalje od stabla

05.10.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Na pitanje ima li života u Appleu nakon odlaska Stevea Jobsa potrošačima, javnosti i investitorima pokušao je odgovoriti Appleov trust preostalih mozgova na čelu s Timom Cookom predstavljajući novu inačicu iPhonea

Kao i iPhone 3GS u odnosu na 3G, tako i iPhone 4S izgleda gotovo identično kao i 4G, no u sebi sadrži brži čip – dual-core A5 kakav je implementiran i u iPad 2, bolju kameru, kao i glasovno prepoznavanje. Osim toga, prilagođen je i GSM i CDMA mrežama, pa funkcionira svugdje u svijetu.

Ipak, izlazak ovog uređaja nije baš oduševio investitore, što dokazuje pad dionice Applea od tri posto na Njujorškoj burzi. Mnogo je razloga za to, ali vjerojatno najveći uzrok leži u činjenici da investitori očekuju od kompanije velike poteze na razini Stevea Jobsa, a ne tehnološka šminkanja. Osim toga, novi iPhone startao je gerilskim marketingom na isti način kao i njegov prethodnik (neki službenik slučajno ga je ostavio u nekom kafiću), pa je već ta činjenica nagnala investitore da dižu obrve.

Također, čudno je da Apple nije, uz novu inačicu iPhonea, na tržište izbacio i petu potpunu verziju iOS-a, nego je treba još malo pričekati. Kako je najavljeno, ova inačica operativnog sustava bit će objavljena tek za tjedan dana, a omogućit će čvršću integraciju s Twitterom, manje dosadnih notifikacija i aplikaciju za čitanje novina Newsstand.

dojam je da je sve to manje važno od činjenice da novi proizvod nije predstavio 'jabučni otac', odnosno Appleov tata Steve Jobs, prema strogo postavljenim vodećim načelima. Doduše, nije ga bilo ni na predstavljanju iPhonea 3GS, ali tada se znalo da se vraća.

Upravo ta činjenica morala je nagnati čelnike Applea da se možda strpe i predstave revolucionarniju inačicu, dakle – iPhone 5. Ovako, poboljšani model ne donosi onaj tradicionalni Appleov dah novuma koji će tehnološki preusmjeriti cijeli svijet na željeni kolosijek.

Kad se tome doda činjenica da je Samsung ekspresno uzvratio udarac nakon Appleovih zahtjeva za zabranom tableta Galaxy Tab 7.7. i 10.1, te tražio da se iPhone 4S zabrani u Italiji i Francuskoj, onda je očito kako se Apple suočava s velikim problemima i prije nego što je to bilo očekivano.

Ipak, iPhone je dovoljno čvrst brend, a uređaj iznimno kvalitetan da bi mu ne baš najbolji start naškodio. Pravu sliku Appleove današnje snage ipak će morati dati iPhone 5, iPad 3 ili neki novi revolucionarni proizvod.