HACKATHON ZAGREB

Izazov za najvještije programere vrijedan 1.337 eura

05.02.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Najvještiji programeri imaju 24 sata da riješe zadani problem i predstave prototip softverskog rješenja. Ukoliko budu najbolji, svaki član tima dobiva 1.337 eura - iznos koja ima više značenja

Zagrebački inkubator poduzetništva i ERSTE banka objavili su poziv ERSTE Finnovation Hackathon, natjecanje za programere koji u roku od 24 sata moraju razviti prototip softverskog rješenja za probleme korisnika bankarskih i financijskih usluga.

Kako je prilikom predstavljanja hackathona istaknuo Mario Brkić iz BeeOne GmbH, tvrtke Erste banke posvećene digitalnim inovacijama, sam događaj održati će se u Zagrebu 9. i 10. ožujka u prostoru ZIP-a.

'Pravila su vrlo jednostavna. Natjecateljima su ponuđena tri problema koja trebaju riješiti. Kada odaberu problem i osmisle koncept, imaju 24 sata da programiraju aplikaciju i prezentiraju je u tri minute', istaknuo je Brkić.

Dodao je kako je hackaton izuzetno zanimljiv i uzbudljiv događaj na kojem nema spavanja.

Zainteresirani će sve informacije moći pronaći na službenim stranicama ZIP-a, a kao dodatan motiv ponuđena je nagrada od 1.337 eura (10.150 kuna) za svakog člana pobjedničkog tima. Iznos koji u hakerskim krugovima označava i pripadnika elite.

'Natjecanje nije namijenjeno samo članovima ZIP-a već je otvoreno svima, čak i van granica Hrvatske. Jedino je ograničenje veličina tima, koji može brojiti maksimalno četiri člana', naglaso je Brkić te dodao kako se nada da će hackathon postati tradicionalni događaj.

Posebno je naglasio kako će o pobjedničkom rješenju odlučivati svi sudionici hackathona i organizatori, ali i dodao kako to ne znači da to rješenje postaje vlasništvo ERSTE banke.

'Rješenje ostaje u vlasništvu autora, a ukoliko se pokaže izuzetno dobrim, mogu se poduzeti daljnji koraci i pregovori', dodao je Brkić.

Inače, prvi je takav hackathon održan u Beču kada se okupilo 18 timova i natjecatelja iz cijele regije, a pokazao je kako i programiranje može biti 'ekstremni sport'.